Video: Palestinske porodice u Jerusalemu izložene sve većoj torturi Izraela

Al Jazeerina ekipa bila je u jednoj kući u Jerusalemu, odakle je prenijela mali primjer onoga što se dešava narodu Jerusalema dok je svijet zaokupljen agresijom na Pojas Gaze.

Patnje Palestinaca u Jerusalemu udvostručene su od 7. oktobra 2023. (Screenshot / Al Jazeera)

Okupirani Jerusalem – Palestinska porodica Rukn u okupiranom gradu Jerusalemu mjesecima je podvrgnuta sve većoj torturi od izraelske okupacije, kao i stotine drugih jerusalemskih porodica, čije su se patnje udvostručile od 7. oktobra 2023.

Al Jazeerina ekipa bila je u jednoj kući u Jerusalemu, odakle je prenijela mali primjer onoga što se dešava narodu Jerusalema dok je svijet zaokupljen agresijom na Pojas Gaze.

Danas je izvršena još jedna u nizu racija na ovu kuću i uhapšena su tri njena člana: otac Abd al-Nasir i dvojica njegovih sinova, dan nakon puštanja četvrtog iz zatvora.

Tridesetogodišnji mladić Muhammad Rukn pričao je o stradanjima svoje devetočlane porodice: “Oni su ili uhapšeni ili povrijeđeni usljed premlaćivanja i zlostavljanja ili su im kuće nekoliko puta pretresane i uništavane.”

Izloženi torturi

Rekao je da su policijski psi uništili sav namještaj u kući te da im je oduzet novac, zlato i elektronski uređaji. Njegova stara i bolesna majka nije pošteđena zlostavljanja, dodao je Rukn, i ženama nije data prilika da stave hidžab.

Muhammad Abu Rukn istakao je da okupator nije dao priliku njegovoj porodici da se raduje zbog oslobađanja njihovog sina Abd al-Rahmana Muntafa ove sedmice, nakon što je proveo četiri mjeseca u zatvoru.

Uprkos torturi kojoj je njegova porodica izložena, nemaju izbora nego da ostanu u Jerusalemu čvrsti i nepokolebljivi, rekao je mladić.

Od početka izraelske agresije na Pojas Gaze, grad Jerusalem je podvrgnut izraelskim mjerama, uključujući racije na domove Palestinaca te oduzimanje novca i imovine.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada