Španija: Dolazak ilegalnih migranata skočio za 1.000 posto u januaru

El Hierro, najmanje i najzapadnije ostrvo arhipelaga, primilo je više migranata nego što ima stanovnika.

Brod italijanske obalne straže sa migrantima spašenim na moru prolazi pored turističkog broda, na sicilijanskom ostrvu Lampeduza, Italija, 18. septembra 2023. (REUTERS/Yara Nardi)
Atlantska ruta ka Kanarskim ostrva najsmrtonosnija je ruta za migrante koji dolaze u Španiju (Reuters)

Broj migranata iz zapadne Afrike koji dolaze čamcima na španska Kanarska ostrva popeo se za više od 1.000 posto u januaru u odnosu na isti period prošle godine, pokazali su podaci španske policije.

Ukupno 7.270 nelegalnih migranata došlo je do Kanara u periodu između 1. i 31. januara, što je uvećanje od 13 puta, u odnosu na 566 za isti period u 2023. godini, piše Reuters a prenosi Tranjug.

Preko lanca ostrva, koji se nalazi sjeverozapadno od Afrike, jedno od najpopularnijih španskih turističkih destinacija, prošle godine ušlo je rekordnih 39.910 migranata.

Atlanska ruta

El Hierro, najmanje i najzapadnije ostrvo arhipelaga, primilo je više migranata nego što ima stanovnika – 9.000, u 2023.

Prema godišnjem izvještaju grupe za ljudska prava Walking Borders, atlantska ruta ka Kanarskim ostrva najsmrtonosnija je ruta za migrante koji dolaze u Španiju, pošto je 6.007 ljudi prošle godine izgubilo život upokušaju da dođe preko mora.

Izvor: Agencije