SAD prodaje Indiji dronove i drugu opremu vrijednu gotovo četiri milijarde dolara

Washington očekuje od New Delhija da poveća saradnju sa SAD-om zbog suprotstavljanja kineskom uticaju u regiji.

Indija će, između ostalog, od SAD-a akupiti 31 bespilotnu letjelicu Sky Guardian (Reuters/Ilustracija)

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena odobrila je prodaju bespilotnih letjelica i vojne opreme Indiji u vrijednosti od skoro četiri milijarde dolara, u cilju poboljšanja njene pomorske sigurnosti i nadzora.

Odobrenje dolazi u trenutku kada Washington očekuje od Delhija da poveća svoju saradnju s američkom indo-pacifičkom strategijom, koja je u velikoj mjeri fokusirana na suprotstavljanje kineskom uticaju u regiji.

State Department je obavijestio Kongres o prodaji vrijednoj 3,99 milijardi dolara koja će uključivati 31 bespilotnu letjelicu Sky Guardian, 170 projektila Hellfire, 310 bombi malog prečnika i prateći materijal za podršku.

Poboljšanje sposobnosti Indije

“Ova predložena prodaja podržat će ciljeve vanjske politike i nacionalne sigurnosti SAD-a pomažući u jačanju američko-indijskih strateških odnosa i poboljšanju sigurnosti glavnog odbrambenog partnera koji nastavlja biti važna snaga za političku stabilnost, mir, i ekonomski napredak u regiji Indo-Pacifika i Južne Azije”, navodi se u saopćenju, prenosi Anadolija.

Kako se navodi, to će “poboljšati sposobnost Indije da se suoči sa sadašnjim i budućim prijetnjama tako što će omogućiti bespilotne nadzorne i izviđačke patrole u morskim operacijama”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada