Zelenska: Natjerajte Rusiju da vrati ukrajinsku djecu

Prema ukrajinskim podacima, više od 19.500 djece nelegalno je odvedeno u Rusiju otkako je Moskva pokrenula invaziju u februaru 2022.

Katar je posredovao povratku više djece iz Rusije ukrajinskim roditeljima (Reuters)

Prva dama Ukrajine Olena Zelenska pozvala je zapadne saveznike Kijeva da primoraju Moskvu da vrati ukrajinsku djecu odvedenu u Rusiju tokom rata, rekavši da vrijeme nije na strani djece, prenosi agencija Beta.

Ona je to izjavila za Radio Slobodna Evropa u Rigi, gdje je bila sudomaćin konferencije pod nazivom “Ruski rat protiv djece”. Zelenska je rekla da Ukrajina radi sa zapadnim saveznicima na razvoju pravnih mehanizama za pritisak na Moskvu da pusti djecu.

Prema službenim ukrajinskim podacima, više od 19.500 djece nelegalno je odvedeno i poslano u Rusiju otkako je Moskva pokrenula invaziju u februaru 2022. godine. Zelenska je upozorila da Rusija ubrzava proces usvajanja i da što su duže tamo, to je dublji uticaj na njihove živote.

Nalog za hapšenje Putina

Prema podacima koje je 14. januara iznio ukrajinski komesar za ljudska prava Dmitro Lubinets, od početka invazije Rusije na Ukrajinu vraćeno je samo 517 djece od oko njih 20.000 koliko se smatra da je odvedeno u Rusiju.

Međunarodni krivični sud u Hagu prošle je godine izdao nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i povjerenice za djecu Marije Lvove-Belove, optužujući ih za deportaciju ukrajinske djece u Rusiju što je prema međunarodnom zakonodavstvu ratni zločin.

Zelenska je djecu koja su progovorila nazvala “važnim svjedocima” i rekla da su njihove priče “dokazi” zločina Rusije.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada