‘Newton iz Gaze’: Dječak Hussam al-Attar osvjetljava izbjeglički kamp

Uz pomoć jednostavnih alata, Hussam al-Attar je uspio napraviti izum koji se sastoji od dva propelera te proizvesti energiju u kampu u Rafahu kojem je trenutno smješten sa porodicom.

Želja Hussama da obezbijedi osvjetljenje za svoje bratiće potaknula ga je da napravi ovaj izum (društvene mreže)

Nastavkom rata u Pojasu Gaze, koji je ušao u 118. dan, pogoršale su se muke stanovnika Pojasa, koji su raseljeni na jug i smješteni u šatore, nakon što im je izraelska okupacija uništila domove. Uskraćene su im najosnovnije životne potrebe, kao što su hrana, voda i struja.

Međutim, kaže se da se iz patnje rađa veličina, rađaju se nada i kreativnost, a upravo to se dogodilo kod djeteta Hussama al-Attara, koji je dobio nadimak “Newton iz Gaze”.

Uz pomoć jednostavnih alata uspio je napraviti izum koji se sastoji od dva propelera te proizvesti energiju u kampu u kojem je trenutno smješten sa porodicom, a koji se nalazi u Rafahu na jugu Pojasa Gaze.

Dječak Hussam je u intervjuu za Quds Press otkrio da je razlog koji ga je potaknuo da napravi ovaj izum bila njegova želja da obezbijedi osvjetljenje kako bi njegovi bratići mogli vidjeti noću. U njihovim očima uočio je strah od mraka u šatoru.

‘Narod koji se niti predaje, niti umire’

Korisnici društvenih mreža proširili su video o djetetu Hussamu, u kojem je prikazano kako pravi električni generator s jednostavnim, primitivnim alatima.

Kosinici X platforme opisali su dijete iz Gaze kao “genije”, jer je osvijetlio kamp sa najjednostavnijim mogućnostima.

“Narod koji se niti predaje, niti umire”, napisali su drugi. Uprkos svemu što su stanovnici Pojasa Gaze pretrpili od početka rata 7. oktobra, oni su postojani pred okupatorom, zbog kojeg su od Pojasa Gaze ostali samo ostaci.

Od 7. oktobra 2023. godine, izraelska okupatorska vojska vodi razorni rat u Pojasu Gaze koji je do jučer prouzrokovao smrt više od 26.000 osoba, većinom djece i žena, prema palestinskim vlastima, kao i ogromna razaranja i neviđenu humanitarnu katastrofu, prema Ujedinjenim nacijama.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada