Međunarodni sud pravde djelimično nadležan za slučaj invazije na Ukrajinu

ICJ nema jurisdikciju za presuđivanje o tvrdnji Ukrajine da Rusija krši Konvenciju o genocidu priznavanjem separatističkih regija Lugansk i Donjeck u istočnoj Ukrajini kao nezavisnih republika.

Sudski postupak pred ICJ-om po tužbi Ukrajine zbog kršenja Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju genocida započeo je u martu 2022. (EPA)

Međunarodni sud pravde (ICJ) proglasio se djelimično nadležnim za donošenje presude u slučaju u kojem Kijev tuži Moskvu za kršenje Konvencije o genocidu, prenosi AFP.

Ukrajina je pred najvišim sudom Ujedinjenih nacija tužila susjednu državu nedugo nakon ruske invazije 24. februara 2022. godine, optužujući Moskvu da je prekršila odredbe Konvencije o genocidu.

Sudski postupak pred ICJ-om po tužbi Ukrajine zbog kršenja Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida započeo je u martu 2022, manje od mjesec dana nakon ruske invazije na zapadnog susjeda, ali u njoj je sudjelovala samo Ukrajina, dok je Rusija bojkotovala postupak, podsjeća Hina.

Međunarodni sud pravde ubrzo je presudio da Rusija mora odmah prestati s vojnim operacijama u Ukrajini do konačne odluke suda. Kremlj je to odbio i izrazio sumnju u nadležnost suda u ovom slučaju.

‘Lažni izgovor’ Rusije

Ukrajina je tada rekla da Rusija vodi rat protiv nje “u ime grozne laži” da to radi kako bi spriječila navodni genocid nad etničkim Rusima na istoku zemlje. Pozvala je sud da odluči da ima nadležnost u potpunosti prihvatiti slučaj i na koncu presuditi da Rusija mora platiti odštetu zbog invazije pod lažnim izgovorom.

U petak su sudije zaključile da sud ima nadležnost za dio izvornog slučaja.

Međutim, Međunarodni sud pravde nema jurisdikciju za presuđivanje o tvrdnji Ukrajine da Rusija krši Konvenciju o genocidu priznavanjem separatističkih regija Lugansk i Donjeck u istočnoj Ukrajini kao nezavisnih republika, odlučile su sudije ICJ-a.

Moglo bi potrajati mjesecima da se slučaj sasluša u meritumu.

Iako su presude suda konačne i pravno obavezujuće, on ih nema načina provesti.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada