Mediji: SAD odobrio plan napada na iranske mete

Bijela kuća odobrila je gađanje iranskog osoblja i objekata u Iraku i Siriji kao odgovor na smrt američkih vojnika u Iraku, izvijestili su američki mediji.

Fotografija pokazuje bespilotnu letjelicu američke vojske u zračnoj bazi Ain al-Assad u Iraku [Ayman Henna/AFP]

SAD je navodno odobrio plan napada na ciljeve povezane s Iranom u Iraku i Siriji u znak odmazde za ubistvo tri vojnika prije nekoliko dana.

Američka televizija CBS News izvijestila je da je Bijela kuća odobrila gađanje iranskog osoblja i objekata u te dvije zemlje kao odgovor na napad dronom u nedjelju na bazu Tower 22 u blizini granice između Sirije i Jordana.

Nisu pružene nikakve dodatne pojedinosti, ali televizija je rekla, citirajući neimenovane američke zvaničnike, da će vrijeme biti glavni faktor za napade jer Washington navodno želi bolju vidljivost kako bi izbjegao civilne žrtve.

Odgovornost za napad na američku bazu preuzela je krovna grupa oružanih frakcija koje su protiv SAD-a i Izraela pod nazivom Islamski otpor u Iraku. To je prvi put da je neki američki vojnik ubijen od početka izraelskog rata protiv Gaze.

Grupe povezane s Iranom pokrenule su stotine napada na američke baze u Iraku i Siriji posljednjih godina, ali njihovi napadi su se intenzivirali od početka rata u Gazi i zbog nepokolebljive američke podrške Izraelu uprkos međunarodnim pozivima na prekid vatre.

Iračka grupa je članica “osovine otpora” koju podržava Teheran u cijeloj regiji, ali Iran tvrdi da članovi osovine odlučuju i djeluju nezavisno te ne primaju naređenja od Irana.

Američki predsjednik Joe Biden obećao je odgovor koji tek treba uslijediti.

Iran upozorio da će odgovoriti na svaki udar

Američki zvaničnici rekli su da bi njihovi napadi mogli trajati nekoliko dana, imati više ciljeva i biti “održivi tokom vremena”.

I Iran i SAD rekli su da žele izbjeći eskalaciju posljedica izraelskog rata, koji se proširio na granicu sa Libanom, gdje se izraelske snage bore protiv Hezbollaha. Eskalaciju su također pojačali napadi jemenskih Husa na brodove u Crvenom moru i plovila SAD-a i Velike Britanije.

Ali Hossein Salami, glavni komandant Iranske revolucionarne garde (IRGC), upozorio je da će Teheran odgovoriti na svaki američki udar.

Izvještaj također sugerira da su Teheran i Washington razmijenili poruke od napada na sirijsko-jordansku granicu, pri čemu je Iran ozbiljno upozorio protiv bilo kakvih napada na svom tlu.

Agresivniji republikanski zvaničnici pozvali su na direktne napade na Iran, nešto što bi proširilo obim rata. U januaru 2020, nakon što je SAD u Iraku ubio vrhovnog iranskog generala Qassema Soleimanija, Iran je lansirao projektile na američku bazu u Iraku koje su ranile desetke vojnika, ali nisu nikoga ubile.

Islamski otpor u Iraku rekao je u srijedu da će “obustaviti” vojne operacije protiv američkih snaga kako bi spriječio daljnju sramotu za iračku vladu. Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je da će Washington gledati na djela, a ne na riječi.

Izvor: Al Jazeera i agencije