Ko su četvorica Izraelaca kojima je SAD uveo finansijske sankcije

SAD se uvijek protivio narušavaju stabilnosti na Zapadnoj obali te miru i sigurnostu Izraelaca i Palestinaca, saopćio je State Department.

Doseljenici maltretiraju Palestince u selu Al-Laban, južno od Nablusa, pod zaštitom okupacione vojske (Al Jazeera)

Američke novine The New York Times su objavile informaciju o četvorici Izraelaca kojima su Sjedinjene Američke Države uvele finansijske sankcije zamrzavanjem američke imovine, zbog optužbi za nasilje nad civilima, zastrašivanje i uništavanje imovine na Zapadnoj obali.

Novine su prenijele izjavu State Departmenta, u kojoj se kaže: “Sjedinjene Američke Države su se uvijek protivile narušavaju stabilnosti na Zapadnoj obali te mir i sigurnost Izraelaca i Palestinaca.”

Navele su da je riječ o četvorici muškaraca između 21 i 32 godine. Oni su:

David Chasdai, 29 godina

State Department je rekao da je on započeo i vodio nerede u palestinskom gradu Huwara u februaru 2023. godine, tokom kojih je ubijen jedan Palestinac. Novine pišu da je divljanje u Huwari i susjednim selima počelo nakon što su dva doseljenika ubijena. Palili su i vandalizirali kuće, trgovačku robu i vozila, a jednog Palestinca ubili.

Prema izraelskim medijima, ministar odbrane Yoav Galant je potpisao nalog za administrativni pritvor Chasdaija u martu 2023. pod optužbom da je izvršio napad na taksistu. Nekoliko dana kasnije, zbog nedostatka dokaza Okružni sud u Jerusalemu je odlučio da skrati njegov pritvor na mjesec dana na zahtjev policijske uprave, nadležne za istraživanje nacionalno motivisanih zločina.

Yinon Levi, 31 godina

Prema izjavi američkog State Departmenta, Levi je predvodio grupu doseljenika iz Meitarima, ilegalnog naselja na jugu Zapadne obale, koji su “učestvovali u akcijama zastrašivanja na Zapadnoj obali”. Također se pridružio drugim doseljenicima u uzastopnim napadima na palestinske zajednice na Zapadnoj obali.

U saopćenju se dodaje da je Levi “redovno predvodio grupe doseljenika iz Meitarima, koji su napadali palestinske civile i beduine, prijetili im nasiljem ako ne napuste svoje domove, palili njihova polja i uništavali im imovinu”.

Eitan Tanjil, 21 godina

Bio je umiješan u “napad kamenjem i palicama na palestinske farmere i izraelske aktiviste, što im je prouzrokovalo povrede koje su zahtijevale medicinski tretman”, navodi State Department.

Optužen je 2021. za napad palicom na izraelsku aktivisticu Nitu Ben Porat, radnicu u tehnološkom sektoru i majku troje djece.

Shalom Zicherman, 32 godine

Prema tvrdnjama State Departmenta, koji se pozvao na videodokaze, Zickerman je napao izraelske aktiviste i njihova vozila na Zapadnoj obali. Opkolio ih je na ulici i povrijedio najmanje dvojicu aktivista.

Također je bacao kamenje na automobil ljevičarskih aktivista van palestinskog područja Masafer Yatta, razbio staklo na automobilu i povrijedio jednog aktivistu, prema videosnimku koji je napravio jedan od aktivista.

Izvor: New York Times

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada