Izvještaj: Vodeći proizvođači automobila u riziku korištenja prisilnog rada Ujgura u Kini

Brendovi kao što su General Motors, Toyota i Volkswagen ne čine dovoljno kako bi pratili svoje lance nabavke, kaže grupa za ljudska prava.

Proizvođači automobila optuženi su da ne čine dovoljno kako bi osigurali da njihovi opskrbni lanci u Kini ne koriste prisilni rad (VCG/VCG via Getty Images)

Najveći proizvođači automobila, uključujući General Motors, Toyotu, Volkswagen, Teslu i BYD, izloženi su visokom riziku od korištenja aluminija proizvedenog prisilnim radom u kineskoj provinciji Xinjiang, pokazao je izvještaj Human Rights Watcha (HRW).

Kina je najveći svjetski proizvođač automobila, kao i najveći proizvođač aluminija, koji se koristi u gumama, brisačima, akumulatorima za električna vozila (EV) i drugim automobilskim dijelovima.

Prisilni rad

Čak jedna petina kineskog aluminija proizvodi se u topionicama u Xinjiangu, gdje grupe za ljudska prava vjeruju da je više od milion muslimana, koji su etnička manjina, bilo podvrgnuto internaciji i drugim zlostavljanjima, uključujući prisilni rad i prisilnu sterilizaciju.

HRW je u svom izvještaju naveo da proizvođači automobila malo rade na praćenju svojih opskrbnih lanaca u Kini, te su u nekim slučajevima podlegli pritisku kineske vlade da primjenjuju slabije standarde nabavke u svojim zajedničkim ulaganjima u Kini, nego u svojim globalnim operacijama.

“Većina kompanija je učinila premalo da mapira svoje lance opskrbe aluminijskim dijelovima i identifikuje i adresira potencijalne veze sa Xinjiangom”, stoji u izvještaju grupe za ljudska prava na 99 stranica objavljenom u četvrtak.

“Suočeni s netransparentnom industrijom aluminija i opasnosti od odmazde kineske vlade zbog istrage veza sa Xinjiangom, proizvođači automobila u mnogim slučajevima i dalje nisu svjesni obima njihove izloženosti prisilnom radu. Kao rezultat toga, potrošači bi trebali imati malo povjerenja da kupuju i voze vozila koja nisu povezana sa zloupotrebama u Xinjiangu.”

Kina je optužena za provođenje agresivnog programa prisilne asimilacije Ujgura i drugih muslimanskih etničkih manjina više od jedne decenije, što je dovelo do interniranja više od milion ljudi u, kako je Peking opisao, “centre za stručnu obuku”.

Kina je negirala kršenje ljudskih prava u regiji i insistirala na tome da su njeni programi usmjereni na muslimanske etničke manjine smanjili radikalizaciju i terorizam.

Kina je optužena za provođenje agresivnog programa prisilne asimilacije protiv Ujgura i drugih muslimanskih etničkih manjina u Xinjiangu (Thomas Peter/Reuters)

U svom izvještaju HRW je naveo da “vjerodostojni dokazi”, uključujući članke kineskih državnih medija, izvještaje kompanija i vladine izjave, ukazuju na to da proizvođači aluminija u Xinjiangu učestvuju u programima transfera radne snage koje podržava vlada.

HRW zahtijeva pritisak

Iako su zemlje, uključujući Sjedinjene Američke Države, zabranile proizvode iz Xinjianga, materijalima poput aluminija može biti teško ući u trag, kazali su iz grupe za ljudska prava sa sjedištem u New Yorku.

Aluminij iz Xinjianga često ima oblik poluga, koje se mogu rastopiti s drugim materijalima kako bi se napravila aluminijska legura, čime se lako prikriva njegovo porijeklo.

HRW kaže da bi proizvođači automobila trebali učiniti više na mapiranju svojih opskrbnih lanaca ili izvršiti pritisak na svoje zajedničke partnere u Kini da učine isto.

Volkswagen je u odgovoru na upit HRW-a kazao da “nema transparentnosti u odnosima s dobavljačima” njihovih partnera u Kini.

HRW je objavio da General Motors, Toyota i BYD nisu odgovorili na upite, ali je General Motors u svom godišnjem izvještaju naveo poteškoće u praćenju njihovog kineskog lanca nabavke.

Iz Tesle, koji nema posrednike u Kini, reki su da je “u nekoliko slučajeva” kompanija mapirala svoj lanac nabavke do nivoa rudarstva i nije pronašla dokaze o prisilnom radu, ali nisu dali više detalja, navodi HRW.

Pet proizvođača automobila nije odgovorilo na zahtjeve Al Jazeere za komentar.

Duncan Jepsen, stručnjak za lanac nabavke i advokat obučen u Velikoj Britaniji, rekao je da je praćenje lanaca nabavke pitanje troškova i volje proizvođača.

“Za nevladinu organizaciju može biti teško pratiti lanac nabavke u Kini. Na drugim mjestima u Kini, za velikog, dobro kapitaliziranog proizvođača automobila bez finansijskih resursa… Mislim da je odgovor skupoća, možda. Ali to nije tako teško”, rekao je Jepsen za Al Jazeeru.

“I to je zaista srž problema… Izazovno je i teško, i gotovo nemoguće ako ne želite ništa da potrošite na to”, dodao je.

Najveći proizvođač

Ogromno kinesko tržište također mu daje prednost nad proizvođačima automobila.

Pored toga što je najveći proizvođač vozila na svijetu, Kina je i najveće tržište za prodaju vozila, sa 23,5 miliona prodanih vozila 2022. godine u poređenju sa 13,6 miliona u SAD, prema podacima HRW-a.

“To je ‘Kvaka 22’ koju imaju, a to je da to baš i nije zemlja koju žele napustiti”, rekao je Jepsen.

“Dakle, ako žele svoj prodor na tržište, velika strateška odluka će biti o tome kako će se proizvođači automobila nositi s tim. I bit će to zanimljivo gledati.”

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada