Izrael planira kopneni napad na Rafah, ‘posljednje utočište’ za raseljenike iz Gaze

Ministar odbrane Izraela rekao je da sljedeći vojni cilj Rafah, područje na jugu Gaze koje je prethodno označeno kao ‘sigurna zona’ za civile.

Otprilike 1,9 miliona stanovnika Gaze, koja ima 2,3 miliona stanovnika, nalazi se u Rafahu (AFP)

Izraelska vojska planira proširiti kopneni napad na Rafah u južnom Pojasu Gaze, gdje je većina Palestinaca iz opkoljene enklave, usljed teškog bombardovanja, bila primorana potražiti sklonište.

To je izazvalo strah među raseljenicima i zabrinutost međunarodnih humanitarnih organizacija, jer je i posljednje mjesto koje je izraelska vojska označila kao “sigurnu zonu” u Gazi ugroženo, dok Izrael nastavlja ometati dopremanje pomoći.

“Hamasova brigada u Khan Younisu je rasformirana, završit ćemo tamnošnju misiju i krenuti na Rafah”, napisao je izraelski ministar odbrane Yoav Gallant na društvenoj mreži X. “Idemo do kraja, nema drugog načina.”

Otprilike 1,9 miliona stanovnika Gaze, koja ima 2,3 miliona stanovnika, natrpano je u Rafah, u blizini granice s Egiptom.

Al Jazeerin reporter Hani Mahmoud, koji izvještava iz Rafaha, rekao je da raseljenici u ovom području nemaju osnovne stvari, uključujući toalete i dovoljne količine čiste vode. Također je rekao da su “nespremni za zimu”, nemaju prekrivača, niti prikladnu odjeću, i izloženi su riziku od bolesti.

Mahmoud je rekao da je Gallantova izjava “pokazatelj potpunog nedostatka brige” za ljude u Rafahu, koji već žive u očajnim uvjetima.

“Mnogi su u panici. Nemaju gdje drugo otići. Ovo je posljednje utočište za Palestince u Gazi. Iza je samo egipatska granica”, rekao je.

Pedesetpetogodišnji Emad, biznismen i otac četvero djece, rekao je novinskoj agenciji Reuters da im dolazak izraelskih tenkova ostavlja “dva izbora – da ostanu i umru ili da preko ograde pređu u Egipat”.

“Većina stanovnika Gaze je u Rafahu. Ako tenkovi upadnu, to će biti neviđen masakr”, rekao je.

Prema Ministarstvu zdravlja Gaze, izraelska vojska je od 7. oktobra ubila više od 27.000 osoba, većinom žena i djece. Palestinci su uvjereni da posljednji ratni plan Izraela donosi još smrti i razaranja.

“Gallant kaže da ‘pobjeda neće biti potpuna dok se vojska ne proširi na Rafah’ – grad koji je proglašen ‘sigurnom zonom’. Za Palestince ovo znači još jedan genocid”, rekao je Mahmoud.

‘Ekspres lonac očaja’

Ujedinjene nacije i međunarodne organizacije za ljudska prava kontinuirano upozoravaju na trenutnu situaciju, dok izraelska vojska postepeno širi kopnene operacije u južnom dijelu Gaze.

U proteklih nekoliko sedmica, izraelski vojnici i tenkovi su “okružili” Khan Younis, pritom ubivši hiljade Palestinaca, a stotine hiljada tjerajući južnije prema Rafahu.

Bolnice Nasser i Al-Amal u Khan Younisu, u kojima su pacijenti, medicinski radnici i raseljeni Palestinci, bile su pod opsadom izraelskih snajperista, tenkova i pod teškim bombardovanjem.

Humanitarni ured Ujedinjenih nacija izrazio je zabrinutost zbog situacije u Khan Younisu.

“Želim naglasiti našu duboku zabrinutost zbog eskalacije neprijateljstava u Khan Younisu, što je rezultiralo povećanjem broja interno raseljenih osoba koje traže utočište u Rafahu proteklih dana”, rekao je Jens Laerke, glasnogovornik Ureda UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova.

“Hiljade Palestinaca nastavile su bježati prema jugu, gdje se nalazi više od polovine od 2,3 miliona stanovnika Gaze… Rafah je ekspres lonac očaja i bojimo se onoga što slijedi”, istakao je.

Izraelski napadi na Khan Younis i plan širenje napada na Rafah uslijedili su nakon što je Međunarodni sud pravde (ICJ) prošle sedmice donio odluku o privremenim mjerama koje je Južnoafrička Republika tražila podižući tužbu za genocid protiv Izraela. ICJ je naredio Izraelu da poduzme mjere za sprečavanje genocidnih djela u Gazi i da dopusti dopremanje više humanitarne pomoći u Pojas.

U toku su pregovori za zaustavljanje rata – barem privremeno –između Izraela i Hamasa, uz posredovanje Sjedinjenih Američkih Država, Katara i Egipta. No, izgleda da je malo vjerovatno da bi potencijalni sporazum mogao zaustaviti izraelski kopneni upad u Rafah.

Izvor: Al Jazeera i agencije