Iran otkriva špijune Mossada u 28 zemalja

Iransko ministarstvo obavještajnih službi objavilo je da je otkrilo desetke špijuna u 28 zemalja Azije, Afrike i Evrope koji rade za izraelski Mossad.

Raisi je naglasio da će njegova zemlja snažno odgovoriti na svaki oblik tiranije (Anadolija)

Iranski predsjednik Ibrahim Raisi rekao je danas da njegova zemlja neće započeti rat, već će snažno odgovoriti na svaki pokušaj tiranije, nakon objave Teherana da je otkrio špijune Mossada, izraelske obavještajne službe, u 28 zemalja.

Raisi je dodao – u svom televizijskom obraćanju – da iranska vojna moć u regionu ne predstavlja prijetnju nijednoj zemlji i da to nikada nije bila, kao i da garantuje sigurnost na koje se zemlje regiona mogu osloniti.

Raisi je istakao potvrdu Amerikanaca da ne namjeravaju ulaziti u sukob sa Iranom, dok su ranije govorili da je pred njima opcija vojnog sukoba kada je u pitanju Iran.

Raisijeve izjave uslijedile su nakon višednevnih spekulacija o tome da bi Washington mogao odgovoriti nakon ubistva tri američka vojnika tokom napada iranskih dronova na njihovu bazu u Jordanu u subotu, koji je izvršila grupa za koju je Washington rekao da je saveznik s Iranom.

Mossadovi špijuni

Iransko ministarstvo obavještajnih službi objavilo je da je otkrilo desetke špijuna u 28 zemalja Azije, Afrike i Evrope koji rade za izraelski Mossad.

Ministarstvo je navelo da je identifikovalo određeni broj špijuna u Teheranu i nekim iranskim provincijama i obračunalo se s njima, kao i da je pratilo iranske špijune koji su van zemlje.

U saopćenju se navodi da je Teheran dostavio informacije o stranim špijunima na njegovoj teritoriji zemljama koje razmjenjuju informacije sa Iranom.

U decembru prošle godine iranske pravosudne vlasti pogubile su osam osoba, među kojima i jednu ženu, osuđenih za služenje izraelskom Mossadu.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada