Bivši inženjer CIA-e osuđen na 40 godina zbog otkrivanja informacija WikiLeaksu

Federalni tužioci su naveli da je curenje povjerljivih informacija imalo katastrofalne posljedice po CIA-u i da u postupku Josha Schultea nije bilo altruističkog motiva.

CIA je saopštila da je Schulte 'direktno ugrozio osoblje, programe i imovinu Agencije i ugrozio nacionalnu sigurnost SAD-a' (Reuters)

Bivši softverski inženjer američke Centralne obavještajne agencija CIA Joshua Schulte, koji je otkrio najviše povjerljivog materijala te agencije u historiji, osuđen je na 40 godina zatvora.

Schulte (35) je osuđen zbog organiziranja najvećeg curenja povjerljivog materijala u historiji CIA, a te informacije je otkrio WikiLeaksu, objavio je ABC News, a prenosi Tanjug.

Federalni tužioci su naveli da je curenje povjerljivih informacija imalo katastrofalne posljedice po CIA-u i da u Schulteovom postupku nije bilo altruističkog motiva.

Tužioci tvrde da je to bio čin osvete nadređenima koji su ga premjestili na drugo radno mjesto, ukinuli neke od njegovih IT privilegija i kritizirali ga zbog njegovog ponašanja.

Američki sud je u augustu uglavnom potvrdio optužnicu protiv Schultea za najveću krađu povjerljivih informacija u historiji CIA-e, dok je odbačena optužba za opstrukciju.

Odavanje podataka

Schulte je osuđen u julu 2022. godine po četiri tačke za špijunažu i hakiranje računara i po jednoj tački za davanje lažne izjave agentima Federalnog istražnog biroa (FBI), nakon što je proslijedio povjerljive materijale WikiLeaksu.

WikiLeaks je u martu 2017. godine počeo da objavljuje materijale koji se odnose na to kako je CIA nadgledala strane vlade, navodne teroriste i druge, kompromitirajući njihovu elektroniku i računarske mreže.

CIA je saopštila da je Schulte “direktno ugrozio osoblje, programe i imovinu Agencije i ugrozio nacionalnu sigurnost SAD-a”.

Schulte je prošlog septembra također osuđen za posjedovanje dječije pornografije.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada