Američki zastupnici pritišću Mađarsku da odobri ulazak Švedske u NATO

Mađarska je jedina članica NATO-a koja nije odobrila zahtjev Švedske za članstvo u savezu.

Ben Cardin je u Odboru za vanjske poslove američkog Senata izjavio da je 'duboko zabrinut' zbog smjera sadašnje mađarske vlade (Reuters)

Visoko rangirani američki zastupnici izjavili su kako žele da Mađarska odmah odobri pristupanje Švedske NATO-u, upozorivši sedmicu dana nakon što je njen ulazak odobrila Turska, da Budimpešta riskira trajno naštetiti svojim odnosima s Washingtonom ako neće djelovati.

Ben Cardin je u Odboru za vanjske poslove američkog Senata izjavio da je “duboko zabrinut” zbog smjera sadašnje mađarske vlade, prenosi Hina.

Taj zastupnik iz redova demokrata napomenuo je kako je mađarski premijer Viktora Orbana sve do četvrtka kočio pomoć Evropske unije Ukrajini, kao i to da kontinuirano ometa članstvo Švedske u NATO-u.

“Partneri ne rade takve stvari. I pitam se jesu li pouzdani saveznici za naš (vizni) program izuzeća”, rekao je Cardin na konferenciji za novinare. Visa Waiver Program dopušta građanima iz 41 zemlje da putuju u SAD na boravak do 90 dana bez vize.

Promjena smjera

I senatorica Jeanne Shaheen, demokratkinja te Thom Tillis, republikanac, koji kopredsjedavaju senatskom grupom promatrača NATO-a u svojoj izjavi su pozvali Mađarsku da promijeni smjer. “Nedjelovanje Mađarske riskira nepovratno narušavanje njezinih odnosa sa SAD-om i NATO-om”, naveli su u izjavi Shaheen i Tillis.

Švedska je zajedno s Finskom podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u 2022. nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Ali članstvo Švedske su zaustavile Turska i Mađarska, ostavljajući zemlju u neizvjesnosti i frustrirajući NATO saveznike koji Švedsku vide kao važnog igrača u osiguravanju sigurnosti u baltičkoj regiji.

Mađarska je sada jedina članica NATO-a koja nije odobrila zahtjev Švedske za članstvo u savezu.

Izvor: Agencije