Američki muslimani: ‘Kao što je Biden napustio nas, tako ćemo i mi njega na izborima’

Američki predsjednik, koji u novembru traži reizbor, vjerovatno će teško osvojiti ključnu državu Michigan zbog svoje podrške Izraelu.

Veliki broj arapskih Amerikanaca okupio se kako bi iskazao svoj bijes zbog Bidenove čvrste podrške Izraelu (Reuters)

Posjeta američkog predsjednika Joea Bidena Michiganu iznijela je na vidjelo njegov sve veći razdor sa značajnom arapsko-američkom zajednicom u ključnoj „swing“ državi uoči izbora u novembru.

Biden je u četvrtak sjedio sa članovima sindikata United Auto Workers nakon što su podržali njegovu kandidaturu za ponovni izbor, ali je predsjednička kolona morala krenuti sporednim ulicama kako bi izbjegla dvjestotinjak demonstranata prije nego što je stigla na odredište.

Veliki broj arapskih Amerikanaca okupio se kako bi iskazao svoj bijes zbog Bidenove čvrste podrške Izraelu, iako je u ratu protiv Gaze ubijeno više od 27.000 ljudi, uglavnom žena i djece i pored međunarodnih poziva na prekid vatre.

Demonstranti u državi koja je od velike važnosti za ishod izbora, uzvikivali su “Genocidni Joe mora otići” i mahali palestinskim zastavama, sedmicu nakon što je Međunarodni sud pravde naredio Izraelu da spriječi djela genocida u Gazi.

“Michigan ima veliku arapsko-američku i muslimansku populaciju koja je velikom većinom glasala za Bidena na posljednjim izborima”, rekla je Al Jazeerina reporterka Patty Culhane, izvještavajući iz Warrena.

“Ako izgubi čak i samo polovinu njihovih glasova, malo je vjerovatno da može osvojiti Michigan, a bez Michigana, ima vrlo težak put do osvajanja drugog mandata”, dodala je.

‘Za nas je zauvijek izgubljen’

Na protestu su bili vidljivi bijes i razočarenje, a nekoliko demonstranata reklo da je da je američki predsjednik “za nas zauvijek izgubljen”.

“Ne postoji ništa što bi me ikada natjeralo da glasam za genocidnog predsjednika, ikada”, rekao je demonstrant koji se identificirao kao Hawraa za Al Jazeeru.

“Ne samo ja, nego i svi ostali. Cijela moja arapska zajednica nikad neće glasati za ovog čovjeka.”

Salma Hamamy, aktivistica Studenata za pravdu u Palestini, rekla je da je Biden “u potpunosti napustio” palestinsku i arapsku zajednicu, kao i “koncept humanosti”.

“Kao što je on napustio nas, mi ćemo napustiti njega na dan izbora”, tvrdi, navodeći za razlog Bidenovu kontinuiranu podršku Izraelu.

Arapski Amerikanci na sljedećim izborima više neće birati između “manjeg od dva zla”, između demokratskog i republikanskog kandidata, nastavila je.

“Glasat ćemo za ljude koji zaslužuju naš glas”.

Uz Wisconsin i Pennsylvaniju, Michigan je bio među takozvanim plavim nizom država koje je Biden uspio vratiti demokratama kada je izabran 2020. godine.

Država od kritičnog značaja

Michigan je posljednjih godina postajao sve više demokratski, a stranka sada kontrolira sve nivoe tamošnje vlasti, prvi put u četiri decenije.

Biden želi osigurati 15 elektorskih glasova od kritičnog značaja koje ova država može donijeti na izborima.

No, izraelski rat protiv Gaze utjecao je na njegove šanse.

“U [arapsko-američkoj] zajednici postoji pravi bijes”, rekao je za Al Jazeeru James Zogby, predsjednik Arapsko-američkog instituta sa sjedištem u Washingtonu.

“Zamislite situaciju u kojoj aktuelni predsjednik dolazi u grad i ljudi pokušavaju dogovoriti sastanak s njim prije nego što on dođe, a zajednica kaže – ‘ne želimo se sastati s njim’, a Bijela kuća na kraju mora odustati od tih planova”, kaže Zogby, predviđajući da bi poraz u Michiganu značio i poraz Bidena na izborima u novembru.

Demokratski stratezi nadaju se da bi potencijal još jednog predsjedničkog mandata Donalda Trumpa bio dovoljan da promijeni mišljenje zajednice, no, ali Khalid Turaani, koji je pomogao pokretanje pokreta „Abandon Biden“, rekao je da to neće uspjeti.

“Pošto Joe Biden predsjednik, ne vjerujemo da Izraelci malo manje bombardiraju. Dakle, ako imamo Trumpa, ne vjerujem da će bombardirati malo više samo zato što je on predsjednik”, rekao je za Al Jazeeru.

“Potreban nam je prekid vatre.”

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada