Al-Qassam zaplijenio tri drona i uništava izraelska vojna vozila

Izraelska vojska je priznala da su joj naneseni novi gubici u borbama s palestinskim otporom u Pojasu Gaze.

Izraelska agresija na Pojas Gaze traje gotovo četiri mjeseca (Reuters)

Palestinski otpor u Pojasu Gaze saopćio je da su nanijeli gubitke izraelskim okupatorskim snagama i vojnim vozilima, kao i da su zaplijenili tri bespilotne letjelice, dok je izraelski ministar odbrane najavio da će sljedeća meta vojnih operacija biti Rafah, na jugu Pojasa Gaze.

Al Jazeerin dopisnik sa sjevera Pojasa Gaze izvještava da su se izraelske okupatorske snage u potpunosti povukle iz zapadnih područja na sjeveru Pojasa Gaze, dok je okupacija saopćila da je pet njenih oficira i vojnika ranjeno u borbama s otporom.

Izraelsko povlačenje je uključivalo evakuaciju područja Al-Atatra, Al-Saltin i Al-Tawam, nakon što je vojska ostavila za sobom velika razaranja u tim oblastima, navodi dopisnik Al-Jazeere.

Izraelske snage su se također povukle iz područja Al-Maqousi, sjeverozapadno od grada Gaze, nakon što su u potpunosti uništile to područje.

Okupatorske snage su upale na područje Al-Maqousi na početku kopnene operacije u Pojasu Gaze 27. oktobra, gdje su uništile civilne objekte, međunarodne institucije i bolnice, a prilikom upada su se sukobljavale sa snagama otpora.

Operacije otpora

Brigade Al-Qassam, vojno krilo pokreta Hamas, saopćile su da su granatom namijenjenom za uništavanje utvrđenja gađale grupu neprijateljskih vojnika unutar jednog stana na zapadu Khan Yunisa, u južnom dijelu Pojasa Gaze, što je dovelo do pogibije i ranjavanja u redovima izraelske vojske.

Također su potvrdili da su gađali vojni buldožer D-9 granatom Tandem na zapadu  Khan Yunisa. U svom ranijem saopćenju su naveli da su njihovi borci potvrdili, nakon što su se vratili s borbenih linija, da su gađali tri izraelska vojna vozila granatama Al-Yassin 105 na periferiji kvarta Sheikh Radwan u gradu Gaza.

Brigade su dodale da su minobacačkim granatama teškog kalibra gađale koncentracije neprijateljskih vojnika zapadno od grada Gaze.

Brigade Al-Qassam su također saopćile da su zaplijenile tri izraelska drona na jugu naselja Zaytoun, južno od grada Gaze.

Al Jazeera je dobila nove snimke žestokih borbi između Brigada Al-Qassam i izraelske vojske u Khan Yunisu. Snimci prikazuju gađanje izraelskih vojnih vozila te kako Al-Qassam uspijeva namamiti okupatorske snage na minirana područja.

S druge strane, Brigade Al-Quds, vojno krilo palestinskog pokreta Islamski džihad, saopćile su da su vodile žestoke sukobe s okupatorskim vojnicima i vojnim vozilima na pravcima napredovanja zapadno i jugozapadno od Khan Yunisa.

Dodaju da su gađali protivpješadijskim projektilom grupu okupatorskih vojnika u stanu unutar industrijske zone, na zapadu grada Gaze.

Brigade Al-Quds su također objavile da su njihovi borci potvrdili, nakon povratka s borbenih linija iz centralnog dijela Khan Yunisa, da su gađali izraelsko vojno vozilo i transporter granatama Tandem te da su se sukobili sa okupatorskim vojnicima iz neposredne blizine, što je dovelo do pogibije i ranjavanja jednog broja njih.

Priznavanje ljudskih gubitaka i povlačenje brigade

U isto vrijeme, izraelska vojska je priznala da su joj naneseni novi gubici u borbama s palestinskim otporom u Pojasu Gaze.

Okupatorska vojska je navela u svom saopćenju da je u Gazi u posljednja 24 sata ranjeno pet oficira i vojnika.

U tom kontekstu, izraelska vojska je najavila da se 55. padobranska brigada rezervnih snaga povlači iz područja Khan Yunis na jugu Pojasa Gaze.

Okupatorska vojska je navela u saopćenju da je ova brigada izvršila svoje vojne zadatke u regionu, kako je to nazvala, te da je zamijenjena snagama iz drugih jedinica.

Vojska je dodala da je 55. brigada radila dva mjeseca i da je tokom tok perioda uništila sedamdeset ulaza u tunel u Khan Yunisu, pronašla brojna borbena sredstava i ubila veliki broj militanata, navodi se u saopćenju.

Rafah je sljedeća meta

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant rekao je da će izraelske snage također krenuti prema Rafahu na granici Gaze s Egiptom, nakon Khan Yunisa koji se nalazi na jugu Pojasa.

Gallant je naveo da je razbijena Hamasova brigada Khan Yunis, napominjući da je izraelska vojska ubila 10.000 boraca iz Gaze i ranila gotovo jednak broj njih, zbog čega su sada, prema njegovim riječima, nesposobni za borbu.

Tokom proteklih sedmica, okupatorska vojska je usredotočila svoj napad na Khan Yunis, gdje je pretrpjela velike gubitke kao rezultat žestokih borbi sa otporom.

Poginuli i ranjeni

Dopisnik Al Jazeere je izvijestio da su tri osobe poginule u izraelskom bombardiranju područja Al-Fukhari i Sheikh Nasser u Khan Yunisu.

Također je istakao da je jedna žena ubijena, dok je nekoliko osoba ranjeno u izraelskom napadu na školu Al-Amal, na zapadu Khan Yunisa, u kojoj su smještene raseljene osobe.

Dodao je i to da su četiri poginule osobe prebačene iz oblasti Al-Mawasi, zapadno od Khan Yunisa, u bolnicu Abu Youssef Al-Najjar u gradu Rafah.

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopćilo je u četvrtak da su okupatorske snage počinile petnaest masakra u kojima je u protekla 24 sata poginulo 118 osoba, a 190 ih je ranjeno. Time se broj poginulih od početka agresije popeo na 27.019, dok je broj ranjenih dosegao 66.139.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada