Ukrajina: Za tri dana oboreno šest ruskih Su-34 i Su-35 aviona

Rusija još nije komentirala navode o obaranju aviona, dok Reuters navodi kako nije bio u mogućnosti verificirati navode iz Ukrajine.

Ruski mlazni lovci Su-35 ispaljuju projektile tokom takmičenja Aviadarts na poligonu Dubrovichi kod Rjazana, Rusija 27. avgusta 2021. (Reuters)

Ukrajinska vojska u ponedjeljak je oborila još dva ruska borbena aviona koji su korišteni za lansiranje navođenih zračnih bombi velike razorne moći na jedinice Kijeva, kazao je prvi čovjek armije Ukrajine Oleksandr Siriski, prenosi agencija Reuters.

Oborene letjelice bile su po jedan primjerak lovca-bombardera Su-34 i lovca Su-35, naveo je čelnik ukrajinske vojske na Telegramu, no nije napisao područje gdje su oboreni. Tokom vikenda, podsjeća Reuters, Ukrajina je objavila kako su oborena tri ruska Su-34 i jedan Su-35 na istočnom nebu.

“Za samo tri dana je neprijatelj izgubio čest aviona”, naveo je u ponedjeljak Oleksandr Pavljuk, novi čelnik kopnenih snaga vojske Ukrajine.

Rusija još nije komentirala navode o obaranju aviona, dok Reuters navodi kako nije bio u mogućnosti verificirati navode iz Ukrajine.

Namjerno gađanje civila

Britanska agencija navodi kako Moskva ima nadmoć u zračnim borbama u odnosu na Kijev koji sada koristi zapadne sisteme protivzračne odbrane kako bi to anulirao.

Iz Kijeva optužuju Moskvu da namjerno gađa civilne građevine koristeći avione Su-34, naročito u južnoj regiji Herson, uz napade na ukrajinske linije fronta.

Sa druge strane, Rusija negira da gađa civile iako su mnogi ubijeni u njenim udarima na Ukrajinu, navodi Reuters.

Izvor: Agencije