Ukrajina tereti Rusiju za smaknuće nenaoružanih vojnika

Riječ je o navodnim ubistvima šestorice nenaoružanih ukrajinskih vojnika u gradu Avdijivki i dvojice u selu Vesele u istoj regiji.

Avdijivka je poprište dugih i jakih borbi između ukrajinskih i ruskih snaga (Reuters)

Ukrajinske vlasti saopćile su kako su otvorile istragu o navodnom pucanju ruskih snaga na šestoricu nenaoružanih ukrajinskih vojnika u gradu Avdijivki i dvojicu u selu Vesele u istoj regiji, nakon što je Rusija preuzela potpunu kontrolu nad gradom, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Pokrenuta je istraga o strijeljanju nenaoružanih ukrajinskih ratnih zarobljenika u Avdijivki i selu Vesele”, objavilo je Tužiteljstvo u regiji Donjeck na Telegramu.

Automatsko oružje

Tužitelji su se pozvali na informacije objavljene na Telegramu, o “pogubljenju šestorice zarobljenika” na položaju u Avdijivki.

Ukrajinski javni servis Suspilne citirao je ukrajinskog vojnog glasnogovornika Dmitrija Lihovija koji je rekao da nije moguće potvrditi ili negirati ubistva u Avdijivki jer je istraga u toku. Dodao je kako to neće biti prvi put da je Rusija počinila ratni zločin.

“Ne želeći ostaviti zarobljenike žive, okupator ih ubija automatskim oružjem”, dodalo je Tužiteljstvo, ne navodeći kada se incident dogodio.

Snimak navodnog smaknuća

Službeni Telegram kanal ukrajinskih kopnenih snaga podijelio je video koji je navodno snimljen dronom ljudi u uniformama u uskom rovu i prikazuje pogubljenje šestorice nenaoružanih ukrajinskih vojnika.

Rusko ministarstvo odbrane nije odgovorilo na Reutersov mail poslan izvan redovnog radnog vremena, u kojem se tražio komentar na navode, najnovije u nizu optužbi ukrajinskih tužitelja da je ubijalo ratne zarobljenike.

Rusija je ranije odbacila takve tvrdnje. Reuters, ukrajinski tužitelji i vojska nisu mogli odmah provjeriti video ili druge detalje o iskazu.

Izvor: Agencije