Udovica Navaljnog: Nastavit ću suprugovo djelo i boriti se za slobodnu Rusiju

Smrću Navaljnog, bivšeg advokata, razjedinjena ruska opozicija ostala je bez svog najharizmatičnijeg i najhrabrijeg vođe.

Navaljna optužuje ruske vlasti da skrivaju tijelo njenog supruga jer čekaju da tragovi nervnog otrova novičoka nestanu iz trupla (Yves Herman/EPA-EFE//POOL)

Julija Navaljna, udovica ruskog opozicionog čelnika Alekseja Navaljnog, u ponedjeljak je u video poruci poručila da će nastaviti djelo svog supruga i boriti se za slobodnu Rusiju.

“Želim živjeti u slobodnoj Rusiji, želim izgraditi slobodnu Rusiju”, rekla je Navaljna u video poruci pod nazivom “Nastavit ću rad Alekseja Navaljnog”.

“Vladimir Putin ubio je mog supruga”, dodala je Navaljna, ističući da će sarađivati s ruskim narodom kako bi se borila protiv Kremlja i stvorila novu Rusiju.

Kremlj je odbacio umiješanost u njegovu smrt.

Navaljna optužuje ruske vlasti da skrivaju Navaljnijevo tijelo i čekaju da tragovi nervnog otrova novičoka nestanu iz njegovog tijela.

Saveznici Navaljnog znaju zašto je njen suprug ubijen i uskoro će otkriti detalje, uključujući imena osoba uključenih u njegovo ubistvo, rekla je.

Ruski istražitelji još nisu utvrdili uzrok smrti Alekseja Navaljnog niti je jasno koliko će vremena trebati da se donesu službeni zaključci, rečeno je, prema Navaljnijevoj glasnogovornici, njegovoj majci ranije u ponedjeljak.

Navaljni, 47-godišnji bivši advokat, pao je u nesvijest i umro u petak nakon šetnje u kaznenoj koloniji Polarni vuk u Harpu, oko 1.900 km sjeveroistočno od Moskve, gdje je služio tridesetogodišnju zatvorsku kaznu, saopćeno je iz zatvorske službe.

Navaljnijevoj majci Ljudmili rečeno je da je njen sin umro od “sindroma iznenadne smrti”, nedefiniranog izraza za razne smrtonosne srčane bolesti, izjavili su iz Navaljnijevog tima.

Navaljnijeva glasnogovornica Kira Jarmiš rekla je da je njegovoj 69-godišnjoj majci i advokatima rečeno da je službena provjera uzroka smrti produžena i da se ne zna koliko će trajati.

Uzrok smrti je ‘neutvrđen’, rekla je Jarmiš, optužujući da ruske vlasti lažu i odugovlače.

Njegovoj majci i advokatima u ponedjeljak nije bilo dopušteno ući u mrtvačnicu u tom arktičkom gradu u blizini zatvorske kolonije, gdje se, tvrde vlasti, Navaljni srušio i na mjestu umro, rekla je glasnogovornica.

“Na pitanje nalazi li se unutra Aleksejevo tijelo, osoblje mrtvačnice nije dalo odgovor”, tvrdi Jarmiš.

Smrću Navaljnog, bivšeg advokata, razjedinjena ruska opozicija ostala je bez svog najharizmatičnijeg i najhrabrijeg vođe dok se predsjednik Vladimir Putin priprema za izbore koji bi ga mogli zadržati na vlasti najmanje do 2030.

Izvor: Al Jazeera i agencije