Sve jači zagovarači nezavisnosti Galicije

Na regionalnim izborima Narodna stranka osvojila 40 zastupničkih mjesta, dok su ljevičari ostvarili historijski uspjeh sa 25 osvojenih mjesta.

Čelnica BNG-a Ana Ponton glasa u Santiago de Composteli (Reuters)

Španska opozicijska konzervativna Narodna stranka (PP) zadržala je apsolutnu većinu u pokrajini Galiciji, tradicionalnom uporištu, uz jačanje ljevičarskih zagovornika nezavisnosti, pokazuju rezultati nedjeljnih regionalnih izbora, prenosi Hina.

Narodna stranka Alberta Nuneza Feijoa, rođenog u Galiciji, a koji je od 2009. do 2022. bio predsjednik Galješke vlade, dobila je 40 zastupnika u parlamentu sa 75 mjesta.

Galješki nacionalistički blok (BNG) ostvario je, ipak, historijski uspjeh sa izborenih 25 zastupnika, šest više nego na prošlim izborima.

Ljevičarski BNG zalaže se za nezavisnost Galicije, autonomne pokrajine s 2,7 miliona stanovnika i službenim galješkim jezikom koji se koristi zajedno sa španskim.

Rajoy i Franco

Ostale stranke ljevice, uključujući socijaliste španskog premijera Pedra Sancheza, doživjele su poraz. Sanchezov PSOE izgubio je pet mjesta u regionalnom parlamentu u Santiago de Composteli.

Izbori su bili test za Feijoa, nakon poraza na julskim parlamentarnim izborima na državnom nivou i Sanchezovog formiranja koalicijske vlade s manjim lijevim i regionalnim strankama.

Osim šefa PP-a, u Galiciji je rođen i bivši španski konzervativni premijer Mariano Rajoy (2011 – 2018) te nekadašnji diktator Francisco Franco (1939 – 1975).

Galicija na jugu graniči s Portugalom i poznata je po pomorstvu, ribarstvu, turizmu i tekstilu.

Izvor: Agencije