Siromaštvo u Argentini dostiglo najveći nivo u 20 godina

Prema izvještaju, devalvacija pezosa koju je izvršio predsjednik Javier Milei ubrzo nakon inauguracije početkom decembra – i poskupljenja uzrokovana time – pogoršali su nivo siromaštva.

Nivo siromaštva u Argentini dostigao je 57,4 posto u januaru, što je najviši nivo u posljednjih 20 godina (Reuters)

Nivo siromaštva u Argentini dostigao je 57,4 posto u januaru, što je najviši nivo u posljednjih 20 godina, navodi se u izvještaju Katoličkog univerziteta Argentine (UCA) koji su citirali lokalni mediji, javlja Fena.

Prema izvještaju, devalvacija pezosa koju je izvršio predsjednik Javier Milei ubrzo nakon inauguracije početkom decembra – i poskupljenja uzrokovana time – pogoršali su nivo siromaštva, koje je godinu završilo na 49,5 posto.

“Pravo naslijeđe kastinskog modela: šest od deset Argentinaca je siromašno” poručio je Milei, libertarijanac, u objavi na društvenim mrežama kasno u subotu.

Milei je preuzeo dužnost obećavajući da će “dolarizirati” ekonomiju, ukrotiti godišnju stopu inflacije veću od 200 posto, eliminirati fiskalni deficit i okončati beneficije za argentinske političke dinastije, koje Milei naziva “kasta”.

Opsežne ekonomske mjere

U decembru je njegova vlada provela opsežne ekonomske reforme, prvenstveno devalvaciju pezosa od 54 posto u odnosu na američki dolar, što je dovelo do kolapsa prihoda Argentinaca kako su cijene rasle.

Ostale mjere uključivale su smanjenje subvencija za energiju i transport i povećanje poreza u cilju postizanja fiskalne ravnoteže.

U petak je argentinsko ministarstvo ekonomije prijavilo suficit u januaru u budžetu od 518,41 milijardu pezosa (620,85 miliona dolara), što je prvi put da je taj broj u plusu od avgusta 2012. godine.

Reuters nije odmah mogao vidjeti kopiju izvještaja. UCA nije odgovorila na zahtjev za komentar.

Izvor: Agencije