Rusija tek treba utvrditi uzrok smrti Navaljnog

Navaljni, 47-godišnji bivši advokat, pao je u nesvijest i umro u petak nakon šetnje u kaznenoj koloniji Polarni vuk u Harpu, oko 1.900 km sjeveroistočno od Moskve.

Smrću Navaljnog razjedinjena ruska opozicija ostala je bez svog najkarizmatičnijeg i najhrabrijeg vođe (Reuters)

Ruski istražitelji još nisu utvrdili uzrok smrti Alekseja Navaljnog niti je jasno koliko će vremena trebati da se donesu službeni zaključci, rečeno je u ponedjeljak njegovoj majci, kazala je glasnogovornica preminulog opozicionara, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Navaljni, 47-godišnji bivši advokat, pao je u nesvijest i umro u petak nakon šetnje u kaznenoj koloniji Polarni vuk u Harpu, približno 1.900 km sjeveroistočno od Moskve, gdje je služio tridesetogodišnju zatvorsku kaznu, saopćeno je iz zatvorske službe.

Njegovoj majci Ljudmili rečeno je u subotu u zatvoru da je umro od “sindroma iznenadne smrti”, nedefiniranog izraza za razne smrtonosne srčane bolesti, izjavili su iz tima Navaljnog.

Glasnogovornica preminulog Kira Jarmiš rekla je da je njegovoj 69-godišnjoj majci i advokatima rečeno da je službena provjera uzroka smrti produžena i da se ne zna koliko će trajati.

Udovica: Putin je ubio mog supruga

Uzrok smrti je ‘neutvrđen’, rekla je Jarmiš, dodajući da ruske vlasti lažu i odugovlače. Njegovoj majci i advokatima u ponedjeljak nije bilo dopušteno ući u mrtvačnicu u tom arktičkom gradu nedaleko od zatvorske kolonije, gdje se, tvrde vlasti, Navaljni srušio i na mjestu umro, rekla je glasnogovornica.

“Na pitanje nalazi li se unutra Aleksejevo tijelo, osoblje mrtvačnice nije dalo odgovor”, tvrdi Jarmiš.

Julija Navaljna, udovica Alekseja Navaljnog, u ponedjeljak je u videoporuci poručila da će nastaviti djelo svog supruga i boriti se za slobodnu Rusiju.

Ljudmila Navaljna, majka preminulog lidera ruske opozicije Alekseja Navaljnog, i njegov advokat Aleksej Cvetkov izlaze iz ureda regionalnog odjela Istražnog odbora u gradu Salehard (Reuters)

„Želim živjeti u slobodnoj Rusiji, želim izgraditi slobodnu Rusiju”, rekla je u snimku pod nazivom ‘Nastavit ću rad Alekseja Navaljnog’.

„Vladimir Putin ubio je mog supruga“, dodala je i istakla kako će sarađivati s ruskim narodom kako bi se borila protiv Kremlja i stvorila novu Rusiju.

Navaljna optužuje ruske vlasti da skrivaju tijelo njenog preminulog muža i čekaju da tragovi nervnog otrova Novičok nestanu iz njegovog tijela. Saveznici Navaljnog znaju zašto je njen suprug ubijen i uskoro će otkriti detalje, uključujući imena osoba uključenih u njegovo ubistvo, rekla je.

Reakcija iz Berlina

Njemačko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u ponedjeljak ambasadora Ruske Federacije u Berlinu na razgovor zbog smrti Alekseja Navaljnog.

„Politički motivirani proces protiv Navaljnog, kao i mnogih drugih kritičara ruske vlade, kao i neljudski uvjeti u zatvorima pokazuju s kojom brutalnošću rusko pravosuđe postupa prema onima koji razmišljaju drugačije te također i sredstva kojima predsjednik Vladimir Putin potiskuje slobodu mišljenja“, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke i od Moskve zatražilo oslobađanje svih političkih zatvorenika.

„Naš respekt je upućen svim onim hrabrim građanima Rusije koji se, uprkos ogromnim pritiscima, zalažu za demokratiju i slobodu“, navodi se dalje u saopćenju u kojem se navodi kako policija ovih dana u Rusiji privodi i „one koji polažu cvijeće u znak sjećanja na Navaljnog“.

Vlada Njemačke istovremeno od ruske Vlade traži rasvjetljavanje okolnosti smrti Alekseja Navaljnog, koji je, prema navodima ruskih vlasti, preminuo u zatvoru prošlog petka, kao i da porodici dopusti pristup posmrtnim ostacima.

Izvor: Agencije