Mađarska blokirala sankcije protiv nasilnih doseljenika na Zapadnoj obali

Dok je većina međunarodne pažnje usmjerena na izraelski rat u Gazi, evropske dužnosnike brine i povećano nasilje prema Palestincima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto potvrdio je da je njegova zemlja ostala jedina koja se protivila uvrštenju izraelskih doseljenika na popis sankcioniranih [REUTERS/Bernadett Szabo/File Photo]

Mađarska je u ponedjeljak blokirala sankcije protiv jevrejskih nasilnih doseljenika na Zapadnoj obali i ministri vanjskih poslova država članica EU-a odlučili su da će nastaviti s raspravom o tome kako se postaviti prema ekstremističkim doseljenicima koji napadaju palestinske civile.

“Raspravljali smo o daljnjim sankcijama i odlučili smo nastaviti razmatrati kako se postaviti prema ekstremističkim doseljenicima koji neselektivno napadaju palestinske civile na Zapadnoj obali, ali i prema kršenju ljudskih prava i seksualnom nasilju Hamasa”, rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell nakon sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU-a, prenosi Hina.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto potvrdio je da je njegova zemlja ostala jedina koja se protivila uvrštenju izraelskih doseljenika na popis sankcioniranih.

Pitanje sankcija

“Na početku rasprave bile su jedna ili dvije države koje su imale stajalište slično našem, ali su ga polako promijenile i Mađarska je na kraju ostala jedina koja nije podržala prijedlog”, rekao je Szijjarto.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je da je sukob između Izraela i Hamasa već poprimio regionalni karakter i da se prelijeva na okolne zemlje.

“Ne bi se smjelo dogoditi da se na okolne zemlje proširi sukob koji se već negativno odražava na njihova gospodarstva, prije svega tu mislim na Egipat”, rekao je Grlić Radman.

On je kazao da su se države članice po pitanju sankcija približile konsenzusu, koji je što se tiče organizacije Hamas neupitan, a da oko sankcioniranja nasilnih jevrejskih doseljenika postoje male razlike.

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska već su uvele sankcije protiv nekoliko doseljenika koji su odgovorni za nasilje prema Palestincima.

Prema podacima UN-a, svakodnevni napadi doseljenika su se više nego udvostručili od 7. oktobra.

I dok je većina međunarodne pažnje usmjerena na izraelski rat u Gazi, evropske dužnosnike brine i povećano nasilje prema Palestincima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izvor: Agencije