Izraelski mediji: Ograničenje ulaska u Al-Aksu je pravo bure baruta

Rasprave koje vode analitičari i novinari u izraelskim medijima fokusirane su na mogućnost eskalacije situacije na Zapadnoj obali i posljedice ograničavanja ulaska Palestinaca u džamiju Al-Aksa.

Nir Dvori, vojni dopisnik izraelskog Channela 12, prenosi izjave vojnih komandanata koji upozoravaju da bi situacija na Zapadnoj obali mogla eksplodirati (Al Jazeera)

Rasprave koje vode analitičari i novinari u izraelskim medijima fokusirane su na mogućnost eskalacije situacije na Zapadnoj obali i posljedice ograničavanja ulaska Palestinaca u džamiju Al-Aksa kako se približava mjesec ramazan. Neslaganje unutar izraelskog ratnog kabineta još je jedno od pitanja koje zaokuplja njihovu pažnju.

Nir Dvori, vojni dopisnik izraelskog Channela 12, prenosi izjave vojnih komandanata koji upozoravaju da bi situacija na Zapadnoj obali mogla eksplodirati. Očekuje se da će do kulminacije doći nakon tri sedmice u mjesecu ramazanu. U tom slučaju, snage iz Pojasa Gaze vjerovatno će biti prebačene na Zapadnu obalu ili će biti pozvane raspuštene rezervne snage.

Dvori je naglasio kako je neophodno spriječiti izbijanje nasilja koje bi moglo proizaći iz dešavanja u džamiji Al-Aksa. Ističe da je jedan od razloga zbog kojih je Islamski pokret otpora (Hamas) pokrenuo napad 7. oktobra prošle godine taj što su izraelski zvaničnici skrnavili sveta mjesta, aludirajući time na ulazak ministra nacionalne sigurnosti Itamara Ben Gvira u džamiju Al-Aksa.

U tom kontekstu, Yaron Abraham, dopisnik za politička pitanja na istom televizijskom kanalu, govorio je o izakulisnim bitkama u vezi sa zahtjevom Ben Gvira da se muslimanima sa Zapadne obale zabrani ulazak u džamiju Al-Aksa tokom mjeseca ramazana, što je naišlo na suprostavljanje sigurnosne službe i vojske, dok je jedan od sigurnosnih zvaničnika izjavio da to predstavlja ”pravo bure baruta”.

Invazija na Rafah

Povodom napada koji okupacija želi izvesti na Rafah, na jugu Pojasa Gaze, Roi Sharon, dopisnik za vojna pitanja kanala Kan 11, istakao je da Egipćani i dalje strahuju da će stotine hiljada ljudi navaliti prema njima, što otvara pitanje o mjestu na koje se mogu evakuirati raseljene osobe iz Rafaha.

Sharon je nastavio: “Ako ih žele evakuirati u Khan Yunis, to znači da će vojska izgubiti kontrolu nad tim područjem, a ako ih žele evakuirati na sjever Pojasa Gaze, onda će Hamas tamo obnoviti svoje kapacitete.”

U međuvremenu, Moriah Asraf Wolberg, dopisnica izraelskog Channela 13, osvrnula se na, kako je to rekla, prigovore dvojice ministara u ratnom kabinetu, Bennyja Gantza i Gadija Eisenkota, pored ministra odbrane Yoava Galanta, na ponašanje premijera Benjamina Netanyahua posljednjih dana, jer je donosio odluke bez učešća ministara ratnog kabineta.

U istom kontekstu, Yoav Krakowski, šef informativne redakcije na kanalu Kan 11, rekao je da, uprkos oštrim kritikama koje su uputili Gantz i Eisenkot na račun Netanyahua, ne misle da će se oni povući u ovoj fazi. Citirao je riječi dužnosnika bliskog Netanyahuu koji je rekao da izraelski premijer nije uspio ublažiti nesuglasice i poboljšati odnose sa Gantzom.

Krakowski je dodao da su Gantz i Eisenkot blizu toga da se povuku iz koalicije, ali da ovakvu odluku neće sada donijeti zbog straha da će Ben Gvir ojačati svoj položaj u nedostatku rješenja za problem zarobljenika i povratak stanovnika iz doseljeničkih naselja u okolini Gaze i sjevera svojim domovima.

Izvor: Al Jazeera