Izraelske novine: Rat u Gazi zaustaviti prisilnim sporazumom kao u BiH

Izraelski novinar Gideon Levy smatra da je došlo vrijeme za postizanje rješenja sličnog Dejtonskom sporazumu, koji je ‘okončao jedan od najokrutnijih ratova’.

Izraelski novinar Gideon Levy pozvao je svijet da nametne mir Izraelu jer, kako kaže, nema smisla pozivati ​​Tel Aviv da promijeni stvarnost i uspostavi palestinsku državu (Al Jazeera)

Reperkusije izraelskog rata u Pojasu Gaze, u političkom smislu i na terenu, privukle su pažnju međunarodnih i izraelskih novina i web-stranica, koje u svojim izvještajima i člancima pišu o patnji Palestinaca i opasnostima od produžavanja rata.

U jednom izvještaju The New York Timesa ističe se patnja Palestinaca koji žive unutar zelene linije, pa se kaže: „I oni pate od šoka.“ Novine su prenijele izjave nekih građana, koji su rekli da usvajaju politiku opreza pri izražavanju svojih mišljenja. Jedna žena kaže da živi u dubokoj žalosti i tuzi za stanovništvom Gaze, ali tu tugu ne može izraziti.

The Wall Street Journal je pisao da se američka administracija raduje pružanju finansijske pomoći palestinskim vlastima jer joj sredstva ponestaju do kraja februara. Poteškoća s finansijama, kako prenose novine, ugrožava američke planove za poslijeratni period u Gazi, a administracija američkog predsjednika Joea Bidena pokušava zaobići zakon koji joj onemogućava da sredstva direktno daje palestinskim vlastima.

Preispitivanje izraelskih ciljeva

U izraelskim novinama Haaretz, Gideon Levy je u svom članku pozvao svijet da nametne mir Izraelu jer, kako kaže, nema smisla pozivati ​​Tel Aviv da promijeni stvarnost i uspostavi palestinsku državu. Rekao je: „Kada bi izbor bio prepušten bilo kojoj izraelskoj vladi, vratili bismo se aparthejdu i živjeli od mača.“

Gideon smatra da je „došlo vrijeme za postizanje rješenja sličnog Dejtonskom sporazumu, jer je prisilni sporazum u Bosni i Hercegovini okončao jedan od najokrutnijih ratova“.

U novinama Israel Hayom poziva se na preispitivanje ciljeva koje je postavila izraelska vlada, ističući da se međunarodna podrška ratu smanjuje te da se „žuti kartoni Izraelu povećavaju, a mogli bi se pretvoriti u crvene“.

Yedioth Ahronoth je pisao da, ako rat u Gazi potraje, postat će neizbježan rat sa Libanom. U jednom članku u ovim novinama stoji: „Ako rat potraje nekoliko mjeseci, vjerovatno će u 2024. izbiti sveobuhvatni rat sa Libanom.“

Izvor: Al Jazeera