EU pokrenuo pomorsku operaciju protiv Husa u Crvenom moru

Operacija nazvana Aspides (Zaštitnik) osigurat će pomorsko prisustvo EU-a u području u kojem Husi od novembra prošle godine napadaju trgovačke brodove.

Fregata 'Hessen' isplovljava u Crveno more iz Wilhelmshavena u Njemačkoj (Carmen Jaspersen/Reuters)

Ministri vanjskih poslova država članica EU-a pokrenuli su u ponedjeljak pomorsku operaciju u Crvenom moru  za zaštitu trgovačkih brodova koje napadaju jemenski pobunjenici Husi.

Operacija nazvana Aspides (Zaštitnik) osigurat će pomorsko prisustvo EU-a u području u kojem Husi od novembra prošle godine napadaju trgovačke brodove.

Cilj te defanzivne pomorske operacije jest uspostaviti i sačuvati slobodnu plovidbu u Crvenom moru i u Zaljevu, piše Hina.

“Pokretanjem misije Aspides, Evropska unija je brzo odgovorila na potrebu uspostave sigurnosti na moru i slobode plovidbe u strateški važnom pomorskom koridoru”, izjavio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Operacijom će komandovati grčki komodor Vasilios Griparis i Italijan Stefano Costantin. Sjedište operacije bit će u grčkom gradu Larisa.

Do sada su Francuska, Njemačka, Italija i Belgija rekle da planiraju doprinijeti u borbi svojim brodovima.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen objavila je odluku o raspoređivanju operacije pomorskih snaga Aspides u ponedjeljak na X-u, rekavši: “Evropa će osigurati slobodu plovidbe Crvenim morem, radeći zajedno s našim međunarodnim partnerima.”

Italijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani potvrdio je pokretanje operacije tokom sastanka ministara vanjskih poslova u Briselu, nazvavši ga “važnim korakom prema zajedničkoj evropskoj odbrani”.

Napadi u znak podrške Palestincima

Od novembra Husi napadaju komercijalne i vojne brodove u prometnom Crvenom moru, preko kojeg se odvija 12 posto globalne trgovine. Grupa je na početku rekla da cilja na brodove povezane s Izraelom u znak solidarnosti s Palestincima u Pojasu Gaze, koji su pod izraelskim napadom od oktobra.

Grupa je kasnije rekla da proširuje svoje mete na brodove povezane sa Sjedinjenim Američkim Državama i Ujedinjenim Kraljevstvom nakon što su Washington i London izveli zračne napade na položaje Husa u Jemenu u nadi da će ih odvratiti od daljnjih napada.

U petak je dužnosnik EU-a rekao da zemlja koja je najviše oštećena napadima Husa nije Izrael nego Egipat, gdje je smanjenje prometa uzrokovalo 40-postotni gubitak prihoda za Upravu Sueckog kanala.

Komesar EU-a za ekonomiju Paolo Gentilloni rekao je novinarima u četvrtak: “Kako je brodarstvo kroz Crveno more preusmjereno, rokovi isporuke za pošiljke između Azije i EU-a povećali su se za 10 do 15 dana, a troškovi tih pošiljki porasli su za oko 400 posto.”

Husi su u ponedjeljak ujutro preuzeli odgovornost za napad na teretni brod Rubymar pod zastavom Belieza u Crvenom moru, registriran u Britaniji i kojim upravlja Libanac, i rekli da postoji opasnost od potapanja.

Glasnogovornik Husa Yahya Sarea rekao je da je posada na sigurnom uprkos napadu.

“Brod je ozbiljno pogođen zbog čega se potpuno zaustavio. Kao rezultat velike štete koju je brod pretrpio, sada postoji opasnost od potapanja u Adenskom zaljevu”, rekao je Sarea.

Rekao je da je grupa također oborila američki dron u lučkom gradu Hodeidahu.

Britanska kompanija za pomorsku sigurnost Ambrey saopćila je u ponedjeljak da je teretni brod u vlasništvu SAD-a pod grčkom zastavom također bio napadnut dva puta u dva sata od južnog Jemena.

Ambrey je naveo da je brod prijavio “raketni napad” u Adenskom zaljevu prije nego što je drugi projektil završio u vodi blizu broda. Brod i njegova posada, uključujući pet grčkih članova, bili su na sigurnom i nastavili su prema sljedećoj luci.

Izvor: Al Jazeera i agencije