Danska poklanja Kijevu sve svoje zalihe artiljerijske municije

Imamo oružje, municiju i protuzračnu odbranu koju ne moramo sami koristiti u ovom trenutku, rekla je premijerka Mette Frederiksen.

Ukrajina se sve učestalije žali na nedostatak oružja i municije (REUTERS/Alina Smutko)

Danska će isporučiti Ukrajini svu artiljerijsku municiju iz svojih zaliha, izjavila je premijerka Mette Frederiksen.

“Rusija ne želi mir s nama. Oni destabilizuju zapadni svijet iz mnogo različitih uglova, u arktičkom regionu, na Balkanu i u Africi. Dezinformacijama, cyber-napadima, hibridnim ratom i očiglednim ratom u Ukrajini”, rekla je.

“Ako pitate Ukrajince, oni traže municiju, artiljerijsku, sada, odmah. Danska je odlučila da pokloni našu cjelokupnu municiju iz zaliha”, poručila je premijerka, prenijela je Beta.

Frederiksen je dodala da Evropa ima još zaliha municije, prenosi Kyiv independent.

‘To nije pitanje samo proizvodnje’

“To nije pitanje samo proizvodnje, jer imamo oružje, municiju i protuzračnu odbranu koju ne moramo sami koristiti u ovom trenutku, a koju trebamo isporučiti Ukrajini”, kazala je Fredriksen.

Artiljerijska municija je najvažniji tip municije za Ukrajinu u ovoj fazi rata protiv Rusije, jer se svakodnevno koristi na velikom broju lokacija gdje su se odvijaju borbe.

Ukrajina se sve učestalije žali na nedostatak oružja i municije, zbog čega se, kako su naveli zvaničnici, vojska morala povući iz Avdijivke i predati je ruskim snagama.

Izvor: Agencije