Ukrajina tvrdi da je oborila još jedan ruski avion Suhoj-34 i 12 dronova

Ukrajinska protuzračna odbrana oborila je i krstareću raketu X-59, navodi komandant ukrajinskog ratnog zrakoplovstva.

Ukrajinska vojska bila se prisiljena povući iz Avdijivke (3Rd Assault Brigade/Handout via REUTERS)

Ukrajinska protuzračna odbrana oborila je ruski borbeni avion Suhoj-34, izjavio je u nedjelju komandant ukrajinskog ratnog zrakoplovstva Mikola Oleščuk.

Prema njegovim riječima, ukrajinska protuzračna odbrana oborila je i 12 ruskih dronova i krstareću raketu X-59, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Komanda ukrajinskog ratnog zrakoplovstva jučer je saopštila da su ukrajinske snage oborile dva ruska lovca-bombardera Suhoj-34 i jednog lovca Suhoj-35 iznad istočne Ukrajine.

Reuters navodi da nije mogao provjeriti informacije kod nezavisnih izvora.

Ukrajinska vojska, koja se, prema riječima zvaničnika te zemlje, bori sa nedostatkom oružja i municije, bila se prisiljena povući iz Avdijivke, u kojoj su dugo vođene teške borbe.

‘Odbijeni napadi na južnom frontu’

Ruska vojska je posljednjih sedmica intenzivirala napade na više frontova u Ukrajini.

Ukrajinska vojska tvrdi da je odbila rusku ofanzivu na južnom ratištu nakon povlačenja iz Avdijivke, prenijela je Hina, pozivjući se na Reuters.

“Odbrambene snage u sektoru Zaporožja porazile su jučerašnju rusku ofanzivu”, objavila je ukrajinska vojska u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Vojska je dodala da je uništeno 18 oklopnih vozila, uključujući tri tenka, te da su se Rusi “povukli na prethodne položaje”.

S ruske strane nije bilo komentara.

 

Izvor: Agencije