Rusija tvrdi da je napredovala 8,6 kilometara nakon zauzimanja Avdijivke

Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi i da je ukrajinska strana izgubila više od 1.500 vojnika.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je među razlozima za predaju grada naveo nedostatak pomoći sa Zapada i nestašicu municije (3Rd Assault Brigade/Handout via REUTERS)

Ruske oružane snage su, tokom zauzimanja Avdijivke u samoproglašenoj donjeckoj republici (DNR), napredovale gotovo devet kilometara duboko u položaje ukrajinskih oružanih snaga, saopćilo je u nedjelju rusko ministarstvo odbrane.

U saopštenju o rezultatima “specijalne vojne operacije” prethodnog dana, navodi da su ruske snage 17. februara preuzele potpunu kontrolu nad Avdijivkom i napredovale 8,6 kilometara, prenio je Tanjug, pozivajući se na RIA Novosti.

Ističe se da sada ukupna površina teritorije pod kontrolom ruske vojske iznosi 31,75 kvadratnih kilometara.

Ministarstvo tvrdi i da je ukrajinska strana izgubila više od 1.500 vojnika.

Putin čestitao vojsci

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izvijestio je tokom protekle noći ruskog predsjednika Vladimira Putina o preuzimanju potpune kontrole nad Avdijivkom.

Putin je čestitao ruskoj vojsci na toj pobjedi.

Neposredno prije toga, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski najavio je povlačenje ukrajinskih jedinica iz Avdijivke.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je među razlozima za predaju grada naveo nedostatak pomoći sa Zapada i nestašicu municije.

Izvor: Agencije