Pistorius upozorio da bi sukob s Rusijom mogao trajati desetljećima

Zapadni saveznici čvrsto će stajati uz Ukrajinu “bez obzira na to koliko Putin bude nastavio ovaj nezakonit i besmislen rat protiv suverene nacije”, poručio je njemački ministar odbrane.

"Slobodna i demokratska Evropa s jedne strane, autoritarna i ratnohuškačka Rusija s druge", poručio je Boris Pistorius (EPA-EFE/Anna Szilagyi)

Njemački ministar odbrane Boris Pistorius upozorio je evropske zemlje i NATO savez da se moraju pripremiti za desetljećima dug sukob s Rusijom, u govoru na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji.

Napori da se Rusija uključi u širu evropsku sigurnosnu arhitekturu nakon hladnog rata propali su, rekao je Pistorius u Minhenu, prenosi Hina.

“Svi ovi pokušaji bili su u suprotnosti sa strategijom Kremlja da ponovo uspostavi svoju dominaciju u istočnoj i srednjoj Evropi.”

Zapadni saveznici čvrsto će stajati uz Ukrajinu “bez obzira na to koliko (ruski predsjednik Vladimir) Putin bude nastavio ovaj nezakonit i besmislen rat protiv suverene nacije”, dodao je.

Pistorius je naglasio da će postojati linije razdvajanja u Evropi u narednim desetljećima. “Slobodna i demokratska Evropa s jedne strane, autoritarna i ratnohuškačka Rusija s druge.”

Učinkovito odvraćanje

Ključ sukoba bila je ponovna uspostava vojne moći NATO-a u Evropi kako bi se suprotstavilo ruskoj prijetnji, rekao je. “Učinkovito odvraćanje je naše životno osiguranje.”

Tvrdi da postoje tri dimenzije uspostave učinkovitog odvraćanja. “Savez mora uložiti više novca u odbranu, obnoviti industrijske kapacitete za proizvodnju municije i pripremiti vojne snage za raspoređivanje i borbu kada je to potrebno”, objasnio je Pistorius.

Pistorius je također rekao da su bliža saradnja sa zemljama južne hemisfere i veće poštovanje prema tim zemljama potrebni kako bi se suprotstavili ruskom globalnom uticaju. To uključuje pristanak na ugovore o izvozu naoružanja, rekao je.

Izvor: Agencije