Orban: Mađarska će uskoro moći ratificirati ulazak Švedske u NATO

Orban je rekao da su švedski premijer Ulf Kristersson i on poduzeli korake za “obnovu povjerenja”.

Dobra vijest je da će naš spor sa Švedskom uskoro biti riješen, rekao je Orban (EPA-EFE/SZILARD KOSZTICSAK)

Mađarski parlament moći će ratificirati ulazak Švedske u NATO na početku proljetnog zasjedanja kasnije u februaru, rekao je premijer Viktor Orban svojim pristalicama.

“Dobra vijest je da će naš spor sa Švedskom uskoro biti riješen”, rekao je Orban u svom ključnom obraćanju.

“Idemo u smjeru da na početku proljetnog zasjedanja parlamenta ratificiramo pristup Švedske NATO-u”, dodao je, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Orban je rekao da su švedski premijer Ulf Kristersson i on poduzeli korake za “obnovu povjerenja” između zemalja, ali nije otkrio pojedinosti.

Švedska je podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u u maju 2022. u historijskoj promjeni politike izazvane ruskom invazijom na Ukrajinu.

Mađarska je jedina članica NATO-a koja još nije ratificirala švedski zahtjev, što je proces koji zahtijeva podršku svih članica NATO-a.

Zasijedanje se očekuje 26. februara

To je pogoršalo odnose sa SAD-om i izazvalo zabrinutost među saveznicima.

Orbanova vladajuća stranka Fidesz rekla je da su “neutemeljene” švedske optužbe o potkopavanju demokratije u Mađarskoj razlog zašto Švedska još nije dobila zeleno svjetlo.

Orban, koji ima bolji odnos sa Rusijom nego s nekim članicama EU-a i većinom članica NATO-a, više puta je rekao da njegova vlada podržava ulazak Švedske u NATO, ali je proces ratifikacije zapeo u mađarskom parlamentu od sredine 2022. godine.

Očekuje se da će parlament ponovo zasijedati 26. februara.

 

Izvor: Agencije