Brazilski predsjednik uporedio Netanyahuov režim sa Hitlerovim

Ovo nije rat između dvije vojske, već rat visoko pripremljenih vojnika protiv žena i djece, rekao je Luiz Inacio Lula da Silva.

Ono što se dešava u Pojasu Gaze nije rat, to je genocid, rekao je Lula (REUTERS/Stringer/File Photo)

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva optužio je Izrael za genocid nad Palestincima u Pojasu Gaze, povlačeći paralelu sa istrebljenjem Jevreja koje je počinio režim Adolfa Hitlera.

“Ono što se dešava u Pojasu Gaze nije rat, to je genocid”, rekao je Lula u Addis Abebi gdje prisustvuje samitu Afričke unije.

Brazilski lider, veteran ljevice istakao je da to nije rat između dvije vojske, već rat visoko pripremljenih vojnika protiv žena i djece.

“Ono što se dešava u Pojasu Gaze sa palestinskim narodom nije se desilo nikada u historiji. Ustvari, desilo se prije, kada je Hitler odlučio pobiti Jevreje”, rekao je brazilski predsjednik, prenijela je Beta, pozivajući se na AFP.

Jedna od najoštrijih izjava

Ta izjava je jedna od najoštrijih koju je u vezi sa ratom u Pojasu Gaze dao predsjednik Brazila, čija zemlja trenutno predsjedava Grupom G20.

On je prvobitno osudio i napade Hamasa 7. oktobra na Izrael, označivši ih “terorističkim aktom”, ali je od tada vrlo kritičan u odnosu na izraelsku kampanju osvete.

U napadima Hamasa na jug Izraela 7. oktobra ubijeno je više od 1.160 ljudi, većinom izraelskih civila, prema podacima AFP-a.

Tada je u Gazu odvedeno oko 250 talaca, od kojih je 130 i dalje zatočeno.

U izraelskoj ofanzivi koja je potom uslijedila ubijeno je skoro 29 hiljada Palestinaca, većinom žena i djece, prema podacima tamošnjeg ministarstva koje kontroliše Hamas.

Izvor: Agencije