Veliki porast priliva migranata iz Afrike na španska Kanarska otoka

Ukupno 11.704 neregularna migranta stigla su u arhipelag u Atlantskom okeanu između 1. januara i 15. februara, u poređenju s 1.602 koji su stigli u istom periodu 2023.

Ako bi se sadašnji trend nastavio, otoci bi ove godine mogli primiti 70.000 migranata (Real Madrid C.F. / YouTube)

Broj migranata koji su se ukrcali u trošne brodice iz zapadne Afrike i stigli do španskih Kanarskih otoka ove godine je porastao sedam puta u odnosu na isti period 2023. godine, pokazali su u podaci Ministarstva unutrašnjih poslova Španije, prenosi Fena pozivajući se na Reuters.

Ukupno 11.704 neregularna migranta stigla su u arhipelag u Atlantskom okeanu između 1. januara i 15. februara, u poređenju s 1.602 koji su stigli u istom periodu 2023. godine, navode iz Ministarstva.

Ako bi se sadašnji trend nastavio, otoci bi ove godine mogli primiti 70.000 migranata nakon što su 2023. godine oborili rekord s 39.910 dolazaka, izjavio je regionalni čelnik arhipelaga Fernando Clavijo za novine El Pais.

Pomoć Mauritaniji

Mauritanija je odnedavno postala glavna polazna tačka za migrante koji su krenuli ka Evropi, šaljući osam od deset gumenih čamaca koji su stigli do arhipelaga u januaru, tvrde španski zvaničnici.

Prošle je sedmice Evropska unija odobrila Mauritaniji paket od 210 miliona eura za bavljenje migracijama, humanitarnom pomoći i mogućnostima za mlade.

Clavijo je kazao da je jedan od njegovih glavnih izazova bavljenje sa oko 5.500 migranata mlađih od 18 godina koji su stigli i koji se ne mogu preraspodijeliti širom Španije tako jednostavno kao odrasli migranti, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije