Velayati: Budućnost regije neće biti u interesu SAD-a, Britanije i cionistička države

Velayati je rekao da koordinacija i međusobna podrška između pokreta otpora „jačaju iz dana u dan dok ne dođemo do faze u kojoj će front otpora biti teško slomiti i poraziti“.

Velayati je naglasio da je Potop al-Aksa jedinstven u historiji sukoba s Izraelom (Al Jazeera)

Teheran – Ali Akbar Velayati, savjetnik iranskog vrhovnog vođe međunarodnih poslova, rekao je u intervjuu za Al Jazeeru da su frakcije islamskog otpora preuzele na sebe podršku palestinskom narodu i nastavit će se sve dok ne prestane izraelska agresija na Pojas Gaze, pa makar spontanim djelovanjem u nekim osjetljivim geografskim područjima, poput Bab al-Mandaba.

Velayati je rekao da koordinacija i međusobna podrška između pokreta otpora „jačaju iz dana u dan dok ne dođemo do faze u kojoj će front otpora biti teško slomiti i poraziti“. Dodao je da je izraelska agresija na Palestince dovela do jačanja solidarnosti između naroda u regionu i slobodnih ljudi svijeta sa palestinskim narodom.

Jedinstvena bitka

Bivši iranski ministar vanjskih poslova smatra da je bitka Potop al-Aksa jedinstvena u historiji sukoba s Izraelom, ističući da je „borba palestinskog naroda i njegova četveromjesečna postojanost pred izraelskom ratnom mašinerijom ojačala samopouzdanje boraca više nego prije“.

Velayati vjeruje da je „palestinska strana danas jača nego ikada prije, dok moral cionističke strane nastavlja da se urušava“. Naglasio je da se znakovi slabosti i poniženja nikada nisu pojavili na licima Palestinaca, uprkos užasu izraelskih zločina i njihovih počinitelja.

„Jemenski Husi su zadali bolne udarce savezu Sjedinjenih Država, Britanije, cionističkog entiteta i saveznika te raspršili njegovu aroganciju u regionu“, rekao je Velayati. Naglasio je da jemenska strana preduzima moćan korak da spriječi formiranje novih zapadnih i regionalnih saveza koji imaju za cilj da kontrolišu Indijski okean pod izgovorom suprotstavljanja Kini.

Velayati je dodao da, ako zapadne sile uspiju formirati alijansu u regionu i uspostaviti svoje vojno i sigurnosno prisustvo u sklopu saveza ECOWAS, QUAD ili I2U2, posljedice njihovog prisustva neće biti ograničene na Indijski okean, već će se vatrena lopta otkotrljati u druga područja, uključujući Tihi okean.

Aktivni front

Savjetnik iranskog vrhovnog vođe međunarodnih poslova smatra da operacije Husa u Crvenom i Arapskom moru nastoje ukinuti opsadu Pojasa Gaze, izvršiti pritisak na Izrael i spriječiti stvaranje stranih saveza u regiji.

U odgovoru na pitanje o posljedicama bitke Potop al-Aksa i američkih udara na mete iračkih, sirijskih i jemenskih frakcija udruženih s Teheranom, savjetnik je ponovio svoju tvrdnju da je aktivni front otpora od Jemena, preko Iraka i Sirije pa sve do Libana, svakim danom sve jači i jači.

Velayati smatra da „osovina otpora radi na borbi protiv nepravde i terorizma na Bliskom istoku te – kao što je Amerika doživjela poraz u Iraku i Afganistanu – tako i budućnost regije definitivno neće biti u interesu trojke koju sačinjavaju Amerika, Britanija i cionistička država“.

Nastavio je da će jačanje sposobnosti osovine otpora stvoriti mnoge mogućnosti za suprotstavljanje ekspanzionističkoj politici „cionističko-američke“ osovine u regionu, ističući da „islamski otpor ima za cilj da se bori protiv cionističkog entiteta i njegovih zaštitnika kako bi stao u kraj zapadnoj hegemoniji nad regijom zapadne Azije i odbranio palestinski narod“.

Strateški odnosi

O tome da li će Teheran smanjiti broj svojih vojnih savjetnika u Siriji nakon što su neki od njih bili meta u ponovljenom izraelskom bombardovanju Damaska, Velayati je rekao: „Islamska Republika je uspostavila sveobuhvatne i strateške odnose sa Sirijom jer ona predstavlja zlatnu kariku osovine otpora i neće biti promjene tih odnosa u narednom periodu.“

Rekao je da su odnosi između Teherana i Damaska ​​strateški, duboki i historijski na različitim nivoima i da Sirija ima sposobnost igrati važnu regionalnu i međunarodnu ulogu, dodajući da je „front otpora uspio osujetiti neprijateljske zavjere i ostvario mnoge pobjede zajedništvom i saradnjom te da nema sumnje da će i dalje nizati pobjede“.

„Nakon dvanaest godina rata protiv Sirije, ona je postala čvršća“, istakao je Velayati, opisujući ulogu Damaska ​​u regionalnim budžetima kao „sudbonosnu“.

Na pitanje o atentatima koji su bili usmjereni na brojne iranske vojne vođe i druge u frakcijama otpora, Velayati je odgovorio opisivanjem svoje zemlje kao „žrtve terorizma“, optužujući Izrael da je „usvojio politiku državnog terorizma protiv palestinskog naroda“.

Optužio je Sjedinjene Države da formiraju i sponzoriraju „terorističke organizacije“, uključujući ISIS, zbog skandala o podršci Washingtona Kontrasima u Latinskoj Americi prije nekoliko decenija.

Izvor: Al Jazeera