Starica razotkriva laži Izraela: Stavili su mi lisice i tukli me

Starija Palestinka, Umm Muhammad Musmah, trlja svoje naborane ruke, na kojima se vide tragovi vezanja za vrijeme boravka u okupatorskom pritvoru prošlog mjeseca.

U Evropskoj bolnici u gradu Khan Yunisu, Umm Muhammad se liječi od zdravstvenih komplikacija nakon što je vezanih ruku nekoliko dana provela u okupatorskom pritvoru (Al Jazeera)

Starija Palestinka, Umm Muhammad Musmah, trlja svoje naborane ruke, na kojima se vide tragovi vezanja za vrijeme boravka u okupatorskom pritvoru prošlog mjeseca, i žali se da su je tukli i vezali, suprotno tvrdnjama okupatora da su joj pružili medicinsku njegu.

U Evropskoj bolnici u gradu Khan Yunisu, Umm Muhammad se liječi od zdravstvenih komplikacija nakon što je vezanih ruku nekoliko dana provela u okupatorskom pritvoru.

Tokom pritvora, Palestinka na čijem licu su vidljivi znaci duboke starosti, suočena s hladnoćom na otvorenom, pokušavala je osloboditi ruke, ali njeni napori nisu uspjeli.

Umm Muhammad je za Anadoliju ispričala svoje teško iskustvo u rukama okupatorske vojske: „Uhapšena sam sa mnogim građanima iz oblasti Ma'an, istočno od grada Khan Yunisa. Ruke su mi bile vezane i bilo je veoma hladno. Pokušavala sam se osloboditi, ali bezuspešno. Nisam imala hrane i tukli su me.“

Starica se ne sjeća tačnog dana hapšenja, niti koliko tačno dana je bila u pritvoru. Prema njenim riječima, bila je oko 11-12 dana.

Izraelska vojska je 26. januara objavila videosnimak na platformi X sa slikama starice u kolima hitne pomoći u pratnji izraelskih snaga.

Tvrdnje okupacije

Komentirajući objavljeni snimak, portparol okupatorske vojske Avichai Adraee rekao je da su njegove snage pronašle stariju Palestinku sa zavezanim rukama: „U sklopu aktivnosti unutar Pojasa Gaze, naši vojnici su dronom pregledali određeno područje. Tokom snimanja ugledali su neku osobu, pa su joj se obratili preko zvučnika na arapskom i hebrejskom jeziku, kako bi se isključila mogućnost kidnapovanja. Kasnije se saznalo da je riječ o starijoj Palestinki koja je vezanih ruku ulazila u kuću u kojoj je živjela i bila je lošeg zdravstvenog stanja.“

Nastavio je: „Dok joj je pružana medicinska njega, starica je rekla da su svi članovi njene porodice pobegli na jug te da su prije dva dana teroristi Hamasa upali u njenu kuću u vojnim uniformama i vezali joj ruke te joj naredili da kaže da su to uradili naši vojnici.“

„Naše snage su starici pružile medicinsku pomoć, a zatim je pustile“, dodao je Avichai.

Od 22. januara, izraelska okupatorska vojska je izvršila niz intenzivnih zračnih i artiljerijskih napada na Khan Yunis i okolinu gradskih bolnica, uporedo sa kopnenim prodorom njihovih vozila u južnim i zapadnim dijelovima grada, što je hiljade Palestinaca primoralo da pobjegnu iz grada.

Od 7. oktobra 2023. godine Izrael vodi razoran rat na Pojasu Gaze, ostavljajući desetke hiljada civilnih žrtava, većinom djece i žena, prouzrokujući neviđenu humanitarnu katastrofu i masovno uništavanje infrastrukture.

Izvor: Agencije