Šmihal: Vlada će formirati tim za pregovore o pristupanju EU

Ukrajinska vlada će već u prvoj polovini ove godine formirati tim za pregovore o pridruživanju Evropskoj uniji, najavio je premijer te zemlje Denis Šmihal.

Šmihal je ranije izjavio da bi Ukrajina za dvije godine trebalo da bude spremna za ulazak u Evropsku uniju (Reuters)

Ukrajinska vlada će već u prvoj polovini ove godine formirati tim za pregovore o pridruživanju Evropskoj uniji, najavio je premijer te zemlje Denis Šmihal, na sjednici vlade, javlja Tanjug.

“Prešli smo dug put. Počinjemo pregovore o ulasku u EU. Odobren je četvorogodišnji program vrijedan 50 milijardi eura. Već u prvoj polovini ove godine formiraćemo ukrajinski tim za pristupne pregovore”, rekao je Šmihal, prenosi Ukrinform.

On je napomenuo i da vlada priprema Nacionalni program za prilagođavanje ukrajinskog zakonodavstva zakonima EU i da radi na produženju “ekonomskih” i “transportnih” bezviznih putovanja.

EU odlučila otpočeti pregovore sa Ukrajinom

“Sve smo bliži trenutku kada će ukrajinska zastava biti u Briselu ravnopravno sa svim ostalim zastavama zemalja članica EU”, naglasio je Šmihal.

Lideri zemalja članica EU su 14. decembra 2023. godine odlučili su da počnu pregovore o pristupanju Ukrajine i Moldavije evropskom bloku.

Šmihal je ranije izjavio da bi Ukrajina za dvije godine trebalo da bude spremna za ulazak u Evropsku uniju.

Izvor: Agencije