Izraelski obavještajci: Nećemo moći u potpunosti eliminirati Hamas

Na početku agresije na Pojas Gaze, izraelska okupaciona vlada je objavila da je eliminacija Hamasa jedan od glavnih ciljeva rata.

Aharon Haliva, šef Amana, vojno-obavještajne službe IDF-a (Al Jazeera)

Izraelska vojna obavještajna služba Aman saopćila je da vojska neće moći u potpunosti eliminirati Islamski pokret otpora Hamas jer taj cilj nije realan u dogledno vrijeme.

Na početku agresije na Pojas Gaze, izraelska okupaciona vlada je objavila da je eliminacija Hamasa jedan od glavnih ciljeva rata, ali su neki američki i izraelski zvaničnici posumnjali u njenu sposobnost da taj cilj ostvari.

Dokument koji je izdao istraživački odjel Amana otkriva da, čak i ako izraelska vojska uspije uništiti Hamas kao organizaciju ili vladu, neće ga moći eliminirati kao „terorističku organizaciju ili organiziranu bandu“.

U dokumentu, koji je objavio izraelski Chanell 12, stoji: „Postoji istinska podrška naroda Hamasu u Gazi, uprkos izraelskom kopnenom napadu i eliminaciji mnogih boraca Brigada al-Qassam.“

Prema dokumentu, visoki obavještajni zvaničnici potvrđuju da će, s obzirom na trenutni nedostatak alternativa Hamasu, Gaza postati regija u dubokoj krizi.

Američki skepticizam

Ranije je The New York Times izvijestio da su američki obavještajni zvaničnici obavijestili Kongres da je Izrael oslabio Hamasove borbene sposobnosti, ali nije ni blizu eliminacije pokreta.

U novembru prošle godine, The Wall Street Journal citirao je jednog insajdera, koji je rekao da američka obavještajna zajednica sumnja u sposobnost Izraela da postigne svoj deklarirani vojni cilj eliminacije pokreta Hamas. Dodao je da izraelska vojna operacija u Pojasu Gaze može nanijeti štetu Hamasu i njegovoj infrastrukturi, ali ga neće moći eliminirati.

Na početku izraelske agresije na Pojas Gaze, bivši izraelski premijer Ehud Olmert uputio je oštre kritike svom kolegi Benjaminu Netanyahuu i njegovoj vladi, opisujući je kao „zlokobnu“, te je naglasio da je eliminaciju Hamasa i druge ratne ciljeve koje je najavio nemoguće postići.

Olmert je o ciljevima rata u Pojasu Gaze koje je najavio Netanyahu rekao da je „od početka jasno da su neutemeljeni i neostvarivi“ i dodao da je aktuelni premijer „konstantno izjavljivao te ciljeve, uključujući potpunu eliminaciju Hamasa, na teatralan način, dok su mu ruke drhtale i činilo se kao da je van realnosti“.

U ponedjeljak je izraelski Vojni radio objavio da su izraelske snage još uvijek daleko od postizanja svog cilja eliminacije Hamasovih raketnih sposobnosti, ističući da je za to, prema procjenama, potrebno 1-2 godine.

Izrael od 7. oktobra prošle godine vodi razorni rat u Pojasu Gaze, koji je do sada rezultirao smrću oko 28.663 ljudi, od kojih su većina žene i djeca, i primorao gotovo cjelokupno stanovništvo Pojasa, u kojem je oko dva miliona ljudi, na raseljavanje.

Izvor: Al Jazeera