Ukrajinska vojska: U toku žestoke borbe u Avdijivki, situacija kritična

U tom gradu u regiji Donbas, opustošenom borbama, položaj ukrajinskih vojnika je sve nesigurniji pred ruskim snagama koje su u ofanzivi od oktobra.

Ukrajinske snage uspostavljaju nove odbrambene položaje oko Avdijivke, dok vojska signalizirala moguće povlačenje pred talasima ruskih napada (Serhii Nuzhnenko/Reuters)

Ukrajinske i ruske snage vode “žestoke borbe” u Avdijivki, gradu na istoku Ukrajine, izjavio je danas visoki ukrajinski vojni komandant.

Obavještenje dolazi dan poslije izjave ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da Kijev čini sve što je moguće da spasi svoje snage na istočnom frontu, posebno u gradu Avdijivka, gdje je situacija opisana kao “kritična”, piše AFP, a prenosi Beta.

“U gradu se vode teške borbe. Naše snage koriste sva raspoloživa sredstva da obuzdaju neprijatelja”, rekao je na društvenim mrežama Oleksandr Tarnavski, ukrajinski komandant na istoku zemlje.

Novi položaji ukrajinske vojske

Ukrajinske snage uspostavljaju nove odbrambene položaje oko Avdijivke, dok vojska signalizirala moguće povlačenje pred talasima ruskih napada.

“Uspostavljene su nove pozicije i nastavljaju se postavljati velika utvrđenja, uzimajući u obzir sve moguće scenarije”, rekao je komandant Tarnavski.

Dodao je da je prioritet Kijeva zaštititi svoje snage.

“Cijenimo svaki komad ukrajinske teritorije, ali najveća vrijednost i prioritet za nas je sačuvati život svakog ukrajinskog vojnika”, rekao je, opisujući situaciju u Avdijivki kao tešku, ali pod kontrolom.

U tom gradu u regiji Donbas, opustošenom borbama, položaj ukrajinskih vojnika je sve nesigurniji pred ruskim snagama koje su u ofanzivi od oktobra.

Avdijivka, u kojoj je ostalo manje od 1.000 stanovnika od prijeratnih 32.000, smještena je sjeverno od Donjecka pod ruskom kontrolom.

Izvor: Agencije