Ratovi u Ukrajini i Gazi u centru pažnje sigurnosne konferencije u Minhenu

Skup počinje nekoliko dana uoči druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu i četiri mjeseca od početka rata između Izraela i Hamasa.

Na godišnju konferenciju, poznatu kao 'Davos za odbranu', stiže pedesetak šefova država i vlada, brojni ministri vanjskih poslova i odbrane, stručnjaci za sigurnost i čelnici međunarodnih organizacija (Reuters/Amir Cohen)

Ratovi u Ukrajini i Gazi bit će u fokusu rasprava svjetske političke i vojne elite koja se ovoga vikenda okuplja na tradicionalnoj sigurnosnoj konferenciji u Minhenu, piše Hina.

Na godišnju konferenciju, poznatu kao “Davos za odbranu”, stiže pedesetak šefova država i vlada, brojni ministri vanjskih poslova i odbrane, stručnjaci za sigurnost i čelnici međunarodnih organizacija.

Centar Minhena, koji će iduća tri dana biti prijestolnica međunarodne diplomatije, pod snažnim je policijskim osiguranjem.

Skup počinje nekoliko dana uoči druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu i četiri mjeseca od početka rata između Izraela i Hamasa, koji se proširio po cijelom Bliskom Istoku, uključujući sukob zapada s Husima u Jemenu.

Rusija i Iran, koji podržavaju Huse i protuizraelski Hezbollah u Libanu, nisu pozvani jer, prema riječima organizatora, nisu pokazali da im je istinski stalo do pregovora.

Neformalno je pravilo konferencije, koja se održava 60. put, “uključite se i razgovarajte jedni s drugima, ne držite lekcije i ne ignorirajte jedni druge”.

Izgradnja mira putem dijaloga

Američka potpredsjednica Kamala Harris, ukrajinski i izraelski predsjednik Volodimir Zelenski i Isaac Herzog te visoki kineski dužnosnici stižu u glavni grad Bavarske.

Harris čeka težak zadatak da uvjeri saveznike kako su Sjedinjene Američke Države i dalje spremne čuvati njihovu sigurnost, nakon što je Donald Trump, favorit za republikansku nominaciju na predsjedničkim izborima, rekao da neće štititi članice NATO-a koje ne izdvajaju dovoljno za odbranu.

Konferencija se održava u vrijeme kada je sukob između Rusije i zapada doveo rat u Evropu, koja se desetljećima trudila osigurati mir, potkrijepljen američkim sigurnosnim garancijama za NATO savez, za koje je Trump prijetio da će ih odbaciti.

Od prve konferencije 1963. Minhen služi kao svojevrsna “tržnica ideja” na kojoj političari i stručnjaci daju inicijative i razvijaju rješenja za najkritičnija sigurnosna pitanja sadašnjosti i budućnosti.

Pokrenut u vrijeme hladnoga rata, skup im daje prostor za službene i neslužbene diplomatske ideje, a hotel Bayerischer Hof, u kojem se održava, pruža zaštićeno mjesto za neformalne susrete često zakletih neprijatelja, ostvarujući tako svoj moto “izgradnja mira putem dijaloga”.

Izvor: Agencije