Al-Duwairi: Al-Qassam je želio poslati poruku dvjema stranama videosnimkom operacije u Khan Yunisu

Prema vojnom stručnjaku, snimak potvrđuje kako i dalje postoje tuneli otpora koji služe za izvođenje napada te da nisu uništeni ili otkriveni.

Otpor je i dalje aktivan, koherentan i efikasno vodi svoju bitku, a u mnogim slučajevima ima dominaciju, smatra vojni i strateški stručnjak Al-Duwairi

U videosnimku Brigada Al-Qassam – vojnog krila Islamskog pokreta otpora (Hamas) – jedan od terenskih komandanata izjavio je da se okupacija služi obmanama te kako izmišlja priče o razmontiravanju Hamasovih vojnih sposobnosti. Naglasio je da je Al-Qassam ideja koja će uvijek trajati, “a naši borci su i dalje dobro i sigurno”.

U tom kontekstu, vojni i strateški stručnjak, general-major Fayez al-Duwairi, prokomentirao je riječi komandanta Brigada al-Qassam, rekavši da se ovaj videosnimak razlikuje od svih prethodnih, jer šalje poruke pristalicama otpora, kao i poruke prkosa okupaciji.

Al-Duwairi u svojoj analizi za Al Jazeeru potvrdio da riječi ovog komandanta korespondiraju sadržaju videa, koji prikazuje dobro obavljenu operaciju otpora na udaljenosti ne većoj od 800 metara od granične ograde, iako su operacije okupacione vojske ušle u svoj treći mjesec na istoku Khan Yunisa u južnom dijelu Pojasa Gaze.

Prema vojnom stručnjaku, snimak potvrđuje kako i dalje postoje tuneli otpora koji služe za izvođenje napada te da nisu uništeni ili otkriveni. Dodaje da se većina operacija koje zadaju bolan udarac okupaciji odvija duboko u područjima na koja je ušla izraelska vojska, kao što se dogodilo u Bureiju, Juhr al-Diku i Khan Yunisu.

Al-Duwairi kaže kako ga ne bi iznenadilo da Brigade Al-Qassam u jednom momentu bombardiraju sami centar okupirane Palestine. Smatra da strana koja vodi bitku uzima u obzir i najgore scenarije. ”Al-Qassam se ne može odreći upotrebe svog strateškog oružja, jer se ne zna koliko bi ova bitka mogla potrajati”, dodaje.

Strateški stručnjak nije negirao da snage otpora trpe gubitke u svojim redovima i da se suočavaju s patnjama zbog izraelskog bombardiranja, ali je istovremeno postavio pitanje: ”Jesu li su ovi udari poremetili odbrambene aktivnosti?”, na što je odrično odgovorio.

Dodao je, postavljajući pitanje: “Je li okupacija uspostavila kontrolu nad jednim kvadratnim kilometrom od ukupne površine Pojasa Gaze?” Odgovorio je: “Otpor je i dalje aktivan, koherentan i efikasno vodi svoju bitku, a u mnogim slučajevima ima dominaciju.”

“Postepena eskalacija”

Što se tiče razvoja dešavanja na libansko-izraelskom frontu, Al-Duwairi je naglasio da tamo dolazi do “postepene eskalacije koja se drži pod kontrolom”. Osvrnuo se i na događaje koji su doveli do eskalacije u regiji i širenja geografskog područja koje je zahvatila od prošlog oktobra.

Dodao je da dvije strane “ne žele ići u otvoreni rat, jer je to skupo za Liban, kao i za okupacionu vojsku, koja je iscrpljena u Gazi”.

Zaključuje da je jednačina između libanonskog Hezbollaha i Izraela slična 3. Newtonovom zakonu kretanja: ”svaka akcija izaziva reakciju koja je jednaka po sili, ali je suprotnog smjera”.

Izvor: Al Jazeera