Svjetski lideri pozivaju Izrael da odustane od ‘katastrofalne’ operacije na Rafah

Izraelska nemilosrdna vojna kampanja otjerala je stotine hiljada raseljenih Palestinaca u najjužniji grad Gaze, gdje su potražili utočište u velikom improviziranom logoru blizu granice s Egiptom.

Uprkos pritiscima stranih vlada i humanitarnih agencija, Izrael insistira na prodiranju u Rafah (Bassam Masoud/Reuters)

Svjetski lideri upozoravaju na katastrofalne posljedice za 1,5 miliona Palestinaca zarobljenih u Rafahu ako Izrael ne odustane od najavljene “snažne” operacije u tom gradu u Gazi.

Australija, Kanada i Novi Zeland upozorili su Izrael u rijetkom zajedničkom saopštenju “da ne ide tim putem”.

“Proširena vojna operacija bila bi razorna”, naveli su. “Civili nemaju više kamo otići”, dodaju u saopćenju.

Izraelska nemilosrdna vojna kampanja otjerala je stotine hiljada raseljenih Palestinaca u najjužniji grad Gaze, gdje su potražili utočište u velikom improviziranom logoru blizu granice s Egiptom.

Uprkos pritiscima stranih vlada i humanitarnih agencija, Izrael insistira na prodiranju u Rafah kako bi eliminirao bataljone Hamasa.

“Borit ćemo se do potpune pobjede, što uključuje i snažnu akciju u Rafahu nakon što omogućimo civilnom stanovništvu da napusti zone borbi”, saopštio je u srijedu izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Njegove prijetnje neizbježnim upadom u Rafah dolaze u vrijeme kada posrednici žure dogovoriti primirje u četveromjesečnom ratu koji je sravnio sa zemljom ogromne dijelove Gaze, raselio većinu stanovništva i pogurao ljude na rub gladi.

Ako se izraelski napad na Rafah nastavi, rizik od zvjerstava je “ozbiljan, stvaran i visok”, rekla je u srijedu Alice Wairimu Nderitu, specijalna savjetnica Ujedinjenih naroda za sprečavanje genocida.

“Sumanuti zahtjevi”

Posrednici iz Sjedinjenih Američkih Država, Katara i Egipta nastoje u Kairu postići dogovor kojim bi se obustavile borbe i oslobodilo oko 130 talaca u Gazi u zamjenu za palestinske zarobljenike koje drži Izrael.

“Izrael nije primio u Kairu nikakav novi prijedlog Hamasa o oslobađanju naših talaca”, saopštio je Netanyahuov ured nakon izvještaja izraelskih medija da je izaslanstvu te zemlje rečeno da se ne vraća u pregovore sve dok Hamas ne ublaži svoje stajalište.

Iako nije direktno komentarisao pisanja medija, Netanyahu poručuje: “Insistiram na tome da Hamas odustane od svojih sumanutih zahtjeva, a kada odustanu od tih zahtjeva, možemo ići naprijed”.

Direktor CIA-e William Burns pridružio se u utorak razgovorima s Davidom Barneom, šefom izraelske obavještajne službe Mossad, dok je delegacija Hamasa boravila u srijedu u Kairu.

Predsjednik Palestinske samouprave Mahmoud Abbas, koji upravlja Zapadnom obalom pod izraelskom okupacijom, pozvao je Hamas da “brzo” pristane na primirje i zaustavi daljnju tragediju za Palestince.

Američki FBI u međuvremenu je otkrio da je direktor Christopher Wray nenajavljeno otputovao u Izrael kako bi se sastao s tamošnjim policijskim i obavještajnim agencijama.

Wray se sastao i s agentima FBI-ja u Tel Avivu, dodaje se u saopštenju ureda.

“Opkoljene bolnice”

Pregovori o primirju ulaze u treći dan, a izraelska vojska nastavlja bombardovati Gazu.

Ministarstvo zdravstva koje vodi Hamas saopštilo je u četvrtak da je 107 osoba, “uglavnom žena i djece”, ubijeno u napadima tokom noći.

Ubijena je jedna osoba, a nekoliko ih je ranjeno u granatiranju Odjela ortopedije bolnice Nasser, dodaje se.

Najveća medicinska ustanova u južnoj Gazi već je sedmicama poprište žestokih borbi.

Ljekari bez granica osudili su naredbu izraelske vojske da evakuiše hiljade pacijenata, osoblje i raseljene ljudi iz bolnice.

Organizacija je dodala da njeno osoblje nastavlja liječiti pacijente “u gotovo nemogućim uslovima”.

Medicinski tehničar Mohammed al-Astal rekao je AFP-u da je ustanova bila “opkoljena” mjesec dana i nije bilo hrane ni pitke vode.

“Tokom noći su tenkovi gađali bolnicu, a snajperisti na krovovima zgrada oko bolnice Nasser ubili tri raseljene osobe”, rekao je.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da joj je odbijen pristup bolnici i da je izgubila kontakt sa svojim osobljem, dok je njen predstavnik za Palestinu rekao da nije prihvaćena većina zahtjeva za misije te organizacije od januara.

Govoreći iz Rafaha, Rik Peeperkorn je rekao da su bolnice u Gazi “pretrpane”.

Medicinsko osoblje često je moralo pacijentima amputirati udove koji su se mogli spasiti u normalnim okolnostima, rekao je.

UN je saopštio prije sedmicu dana da više nema potpuno funkcionalnih bolnica u Gazi, u kojima se nalazi više od 68.200 ranjenih, pokazuju najnoviji podaci ministarstva zdravstva u Gazi.

Ministarstvo je navelo da je najmanje 28.576 ljudi, većinom žena i djece, ubijeno u izraelskom napadu na palestinsku teritoriju od 7. oktobra.

U napadu Hamasa na Izrael ubijeno je oko 1.160 ljudi, većinom civila, piše AFP, pozivajući se na službene izraelske brojke.

Izvor: Agencije