Švicarska zbog Ukrajine jača vojni budžet uprkos neutralnosti

Vlada je najavila zaduženje od 5,16 milijardi eura za kupovinu nove vojne opreme, uključujući projektile s navođenjem i mobilne radare za kopnene trupe i osvježavanje komunikacijskih sistema.

Dio švicarske artiljerije potječe još iz 1960-ih godina i treba ga zamijeniti, rekao je Thomas Suessli, šef Oružanih snaga (Arhiv/Reuters)

Neutralna Švicarska je najavila kako će povećati ulaganja u odbranu u nadolazećim godinama, čime postaje još jedna u nizu evropskih država koja je to učinila otkako je prije dvije godine počela ruska invazija na Ukrajinu, prenosi agencija Hina, pozivajući se na Reuters.

Predsjednica Viola Amherd rekla je da će od 2035. na raspolaganju biti dodatnih gotovo 20 milijardi švicarskih franaka (21,05 milijardi eura), u odnosu na planirana sredstva prije rata u Ukrajini. Švicarska je namijenila 2023. godine 1,9 milijardi franaka za opremanje oružanih snaga, navode agencije.

“Očito su stigla teška vremena za sigurnosnu politiku s obzirom na nestabilnost zbog rata na evropskom kontinentu, oružanih sukoba na Bliskom Istoku i drugih žarišta u svijetu”, rekla je Amherd na konferenciji za medije.

Švicarska čelnica, također ministrica odbrane, rekla je da trenutno ima “mnogo kriza”, a da se novi plan djelimično oslanja na lekcije izvučene iz ukrajinskog rata.

“Dividenda mira”

U posljednjih 30 godina švicarska vojska oslabjela je zbog manjeg finansiranja nakon “dividende mira” koju je donio kraj hladnog rata, istakla je. Dividenda mira ima ekonomsku korist koju donosi smanjenje izdvajanja za odbranu i usmjeravanje tih sredstava prema drugim sektorima.

Amherd se obratila medijima nakon što je Vlada istakla nedostatke u švicarskom komandnom i kontrolnom sistemu, kao i u kopnenim i zračnim snagama te kibernetičkoj odbrani. Dio švicarske artiljerije potječe još iz 1960-ih godina i treba ga zamijeniti, rekao je Thomas Suessli, šef Oružanih snaga.

Vlada je najavila zaduženje od 4,9 milijardi franaka (5,16 milijardi eura) za kupovinu nove vojne opreme, uključujući projektile s navođenjem i mobilne radare za kopnene trupe i osvježavanje komunikacijskih sistema.

Izvor: Agencije