Snažan ruski udar na Kijev i više regija Ukrajine

Ukrajinska protuzračna odbrana djelovala je u Kijevu te Lavovskoj, Hmeljnickoj, Zaporiškoj i Dnjepropetrovskoj oblasti.

Ukrajinska protuzračna odbrana u četvrtak ujutro odbijala ruske raketne napade (EPA/NATIONAL POLICE OF UKRAINE)

Širom Ukrajine jutros se zbog snažnog ruskog napada oglasila zračna uzbuna, a na udaru su se našli glavni grad Kijev i više regije u kojima je bilo žrtava i razaranja, saopštile su ukrajinske vlasti.

Oružane snage Ukrajine javile su da je nekoliko aviona Tu-95MS poletjelo s aerodroma Olenja u Murmanskoj oblasti Ruske Federacije.

Saopšteno je i da je ukrajinska protuzračna odbrana djelovala u Kijevu te Lavovskoj, Hmeljnickoj, Zaporiškoj i Dnjepropetrovskoj oblasti, prenio je Tanjug.

Ukrajinska protuzračna odbrana jutros je odbijala ruske raketne napade na Kijev, rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko koji je pozvao stanovnike da ostanu u skloništima.

Saopšteno je i da su snage protuzračne odbrane uništile sve neprijateljske ciljeve koji su se kretali ka Kijevu, prenosi Unian.

Tri osobe su povrijeđene u Lavovu u ruskom raketnom napadu, a 16 stambenih zgrada i automobili u blizini su oštećeni, saopštio je šef Lavovske regionalne državne uprave Maksim Kozickij.

Prema njegovim riječima, “zabilježen je pogodak u infrastrukturni objekat u Lavovu”, gdje je izbio požar, prenosi Ukrinform.

Žrtve i materijalna šteta

U oblasti Hmeljnicki, oštećeni su civilni objekti.

“Jutros je neprijatelj ponovno izvršio masovni napad na Ukrajinu. U oblasti Hmeljnicki ima oštećenja na civilnim objektima“, saopštili su iz regionalne državne administracije.

Ukrajinske vlasti u Zaporožju su, također, izvijestile o ruskom napadu u kojem su četiri osobe povrijeđene i pričinjena materijalna šteta.

“Ujutro je neprijatelj napao Zaporižje. Granatiran je infrastrukturni objekat. Prema preliminarnim podacima, četiri osobe su povrijeđene”, saopštio je gradonačelnik Zaporižja Anatolij Kurtev.

Prema izvještajima ukrajinskih vlasti, ruske trupe su jutros napale objekte civilne infrastrukture u Dnjepropetrovskoj i Poltavskoj oblasti, gdje je pogođeno skladište i izbio požar.

Izvor: Agencije