Reuters: Biden smanjuje broj planiranih F-35 za američku vojsku

Narudžba Pentagona za nevidljive lovce kompanije Lockheed Martin past će ispod 70, u odnosu na očekivanu narudžbu od 83.

Pad porudžbina F-35 mogao bi utjecati na Lockheed Martin koji osigurava gotovo četvrtinu svog prihoda od mlaznog programa. (Arhiv/Reuters)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden želi smanjenje od 18 posto broja aviona F-35 koje će Pentagon kupiti sljedeće godine nakon što je ograničenje koje je Kongres usvojio na predstojeći budžet za odbranu primoralo administraciju da pronađe nova rješenja za smanjenje potrošnje, izjavila su dva izvora upoznata sa situacijom, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Narudžba Pentagona za nevidljive lovce kompanije Lockheed Martin past će ispod 70, u odnosu na očekivanu narudžbu od 83, za procijenjeno smanjenje potrošnje od 1,6 milijardi dolara na avione koji koštaju između 80 i 120 miliona dolara u zavisnosti od tipa.

Očekuje se kako će Bidenov ukupni zahtjev za budžet namijenjen odbrani i nacionalnoj sigurnosti iznositi 895 milijardi dolara, rekli su izvori, što će dovesti do dubokih rezova u širokom spektru programa, odgađanja postojećih programa i usporavanja napora za stvaranje zaliha oružja iscrpljenih ratovima u Ukrajini i Izraelu.

Zaključeni pregovori

Pregovori o budžetu između ministra odbrane Lloyda Austina i Kancelarije za upravljanje i budžet Bijele kuće uglavnom su zaključeni, ali bi se konačan iznos mogao promijeniti prije nego što bude objavljen budžetski zahtjev 11. marta.

Pad porudžbina F-35 mogao bi utjecati na Lockheed Martin koji osigurava gotovo četvrtinu svog prihoda od mlaznog programa. Pentagon je ranije planirao kupiti 83 borbena aviona F-35 ove kompanije za 9,8 milijardi dolara.

Izvor: Agencije