Prabowo Subianto proglasio pobjedu na izborima u Indoneziji

Neslužbeno prebrojavanje glasova pokazalo da Subianto ima značajnu prednost nad ostalim kandidatima.

Bivši komandant specijalnih jedinica se ranije dva puta neuspješno takmičio za mjesto predsjednika (Kim Kyung-Hoon / Reuters)

Indonezijski ministar odbrane Prabowo Subianto proglasio je pobjedu na predsjedničkim izborima nakon što su neslužbena prebrojavanja glasova pokazala da ima značajnu prednost nad ostalim kandidatima.

Sedamdesetdvogodišnji bivši komandant specijalnih jedinica, koji se prije toga dva puta neuspješno takmičio za mjesto predsjednika, imao je oko 58 posto glasova, prema četiri anketara, na temelju “brzog prebrojavanja” uzoraka glasova na biračkim mjestima širom zemlje.

Njegovi suparnici Anies Baswedan i Ganjar Pranowo zaostaju te su osvojili 25, odnosno 17 posto glasova, prema nezavisnim anketarima koji su provodili prebrojavanja, a koja su pružila tačnu sliku rezultata prethodnih predsjedničkih izbora.

Preliminarno prebrojavanje izborne komisije je daleko sporije i pokazalo je da je Prabowo osvojio 57,7 posto glasova, na gotovo šest posto prebrojanih glasačkih listića.

Službeni rezultati do 20. marta

Prabowo se obratio oduševljenim pristalicama na stadionu u Jakarti i rekao da je “zahvalan” na brzim rezultatima.

“Ne bismo trebali biti arogantni, ponosni ili euforični. Još moramo biti ponizni, ova pobjeda mora biti pobjeda za sve Indonežane”, rekao je u govoru koji je prenosila nacionalna televizija.

Niti Anies niti Ganjar nisu priznali poraz, te su pozvali javnost da pričekaju službene rezultate, koji se očekuju najkasnije do 20. marta.

“Moramo poštovati odluku naroda”, rekao je Anies novinarima u svom izbornom štabu nakon što je Prabowo proglasio pobjedu.

Prabowo je, prema anketama, bio favorit, zahvaljujući očitoj podršci odlazećeg predjsednika Jokoa Widoda.

Izvor: Al Jazeera i agencije