Pistorius: Njemačka planira povećati isporuku granata Ukrajini

Šef njemačke odbrane je podsjetio kako je načelnik Njemačkog generalštaba Carsten Breuer predao Kijevu paket pomoći u iznosu od 100 miliona eura tokom nedavne posjete.

S pokretanja izgradnje novog pogona Rheinmetalla (Reuters)

Njemačka planira ove godine povećati isporuku artiljerijskih granata Ukrajini za 3-4 puta i nedavno je predala paket pomoći od 100 miliona eura, izjavio je u Briselu njemački ministar odbrane Boris Pistorius, prije početka sastanka ministara odbrane NATO-a i sastanka Kontakt grupe za pomoć Ukrajini, prenosi Tanjug, pozivajući se na ukrajinske medije.

Šef njemačke odbrane je podsjetio kako je načelnik Njemačkog generalštaba Carsten Breuer predao Kijevu paket pomoći u iznosu od 100 miliona eura tokom nedavne posjete. Breuer se upoznao i s novim vrhovnim komandantom ukrajinskih Oružanih snaga Aleksandrom Sirskim.

“Dakle, mi veoma dobro razumijemo šta se dešava u Ukrajini i šta joj je potrebno“, istakao je Pistorius, prenosi Ukrinform, te dodao kako je rat u Ukrajini pokazao izuzetan značaj municije.

Njemačka će 2024. potrošiti 3,5 milijardi eura na kupovinu municije, više nego ikada, rekao je njemački ministar.

“Njemačka će ove godine moći povećati artiljerijske isporuke Ukrajini 3-4 puta u odnosu na 2023. godinu“, naveo je Pistorius, kao i to da Njemačka sama povećava proizvodnju i kupovinu municije i proizvodnih linija u inozemstvu.

Partnerima potrebna municija

Dodao je da je početkom sedmice, zajedno s kancelarom Olafom Scholzom, učestvovao u obilježavanju pokretanja izgradnje nove fabrike Rheinmetalla za proizvodnju municije kalibra 155 mm u Unterluessu.

“Partnerima u NATO-u je potrebna takva municija, ali je prije svega potrebna Ukrajini”, rekao je Pistorius.

Njemački ministar je još jednom istakao prioritet jačanja protivzračne odbrane, što je trenutno jedan od centralnih izazova i odgovor na dugi rat. Pistorius je ponovio da Njemačka gotovo svakodnevno prebacuje vojnu pomoć Ukrajini i podsjetio da se približava druga godišnjica invazije na Rusiju u punom obimu i deseta godišnjica aneksije Krima.

“Možemo konstatirati da se Ukrajina deset godina adekvatno branila od Rusije“, naglasio je Pistorius i Rusiju nazvao najvećom prijetnjom evroatlantskom prostoru u ovom trenutku.

Izvor: Agencije