‘Ovako dalje više ne može’: Skandali uzdrmali Orbanovu Mađarsku

Dok se približavaju mađarski predsjednički i evropski izbori u junu, Viktor Orban se suočava s rijetkim prezirom javnosti.

Orban se već gotovo sedmicu dana ne osvrće na skandal, a šuti i na društvenim mrežama, dok su sve oči uprte u njegov godišnji govor o stanju nacije, zakazan za subotu (Bernadett Szabo/Reuters)

Mađarski premijer Viktor Orban suočava se s najvećom političkom krizom od povratka na vlast 2010. godine, nakon šokantnih subotnjih ostavki dvije bliske saveznice zbog slučaja seksualnog zlostavljanja djece.

Mađarska predsjednica Katalin Novak i bivša ministrica pravosuđa Judit Varga, najistaknutije žene vladajuće stranke Fidesz, odstupile su u subotu s dužnosti zbog pomilovanja saučesnika osuđenom zlostavljaču djece, prenosi Hina.

Dok se približavaju mađarski predsjednički i evropski izbori u junu, Orban se suočava s rijetkim prezirom javnosti, a na njega se namjerio i vladin insajder i Vargin bivši suprug Peter Magyar koji je ustao protiv premijerova sistema moći.

Od povratka na vlast 2010. “nijedan politički skandal nije imao tako konkretan i ozbiljan politički učinak”, stoji u izvještaju savjetodanog tijela Political Capital.

“Ono što ove događaje čini izuzetkom je to što jedna kontroverza vodi drugoj, a vlada jednostavno nije u stanju tome stati u kraj”, objašnjava za AFP njihov analitičar Robert Laszlo.

Nepotizam i korupcija

Nakon neočekivanih ostavki dvije utjecajne žene, Peter Magyar, koji je dosad obavljao nekoliko visokih pozicija u državnim kompanijama, oglasio se na društvenim mrežama, kritizirajući Fideszov vrh.

“Ne želim ni minute biti dio sistema u kojem pravi krivci bježe u zaklon pod ženske skute”, napisao je na Facebooku i najavio povlačenje iz dva javna poduzeća.

U nedjelju navečer Magyar je otišao korak dalje podužim intervjuom za YouTube kanal Partizan, jedan od rijetkih preostalih nezavisnih medija koji ne plešu po vladinim notama.

U objavljenom videu, koji je prikupio više od 1,6 miliona pregleda, Magyar kritizira endemsku korupciju u Mađarskoj.

Osudio je ogromno bogatstvo koje je najuži krug Viktora Orbana akumulirao tokom godina, dok Brisel zamrzava milijarde eura zbog sumnje da se evropski fondovi zloupotrebljavaju.

“Sada je vrijeme da se kaže kako ovako dalje ne može”, odlučan je Magyar, pitajući se je li “normalno” da “nekoliko porodica posjeduje pola države?”

Također se namjerio na utjecajnog šefa Orbanovog kabineta Antala Rogana, nazivajući ga Fideszovim “kardinalom Richelieuom”, za kojeg tvrdi da ima gotovo potpunu kontrolu nad komunikacijom vlade, zbog čega ga uspoređuje s francuskim kraljevskim savjetnikom iz 17. stoljeća.

Magyar još nije odgovorio na zahtjev AFP-a za komentar.

Orbanov glasnogovornik rekao je da se “vlada ne zabrinjava zbog očajničkih pokušaja beznadežnih ljudi”, ne dajući dodatne informacije.

Čvrsti temelji

Orban se već gotovo sedmicu dana ne osvrće na skandal, a šuti i na društvenim mrežama, dok su sve oči uprte u njegov godišnji govor o stanju nacije, zakazan za subotu.

“Skandal je pogodio okosnicu Orbanove vlade, koja je potrošila znatnu količinu novca i energije gradeći ugled zaštitnika djece”, rekao je direktor instituta Policy Solutions Andras Biro-Nagy za AFP.

Rekao je da je bijes javnosti potpiren činjenicom da je bivša predsjednica Novak, također bivša mađarska ministrica porodice, bila zaštitno lice politike “usredotočene na porodicu”.

Uprkos iznenadnim ostavkama, do sada nije ponuđeno objašnjenje za predsjedničko pomilovanje.

Kalvinski biskup i savjetnik predsjednice Zoltan Balog potvrdio je medijske napise da je podržao pomilovanje bivšeg zamjenika direktora dječijeg doma, koji je pomogao prikriti direktorovo seksualno zlostavljanje djece.

Nakon prošlosedmičnih protesta na koje je potaknula opozicija, utjecajni aktivisti pozvali su na još jedno okupljanje u petak.

Ostaje pitanje može li Orban dovoljno brzo preusmjeriti ovaj trend.

“Trenutno se ne čini vjerovatnim da će Orbanov ugled među pristalicama biti narušen”, navodi Political Capital u svom izvještaju, s obzirom na to koliko je čvrsto taj nacionalistički vođa uspostavio svoju moć.

No, stručnjaci očekuju da će vlada pokrenuti dalji udar na nezavisne medije koji su i otkrili skandal u vezi s pomilovanjem.

Izvor: Agencije