Izrael nije spreman za rat u Libanu, ali bi ga mogao pokrenuti da skrene pažnju s Rafaha

Nakon što je Izrael napao dublje unutar teritorije Libana, gađajući grad Nabatieh, Hezbollah je odgovorio napadima na grad Safed, koji se nalazi 30 kilometara od granice.

Analitičari i stručnjaci smatraju da je Izrael odlučan da proširi rat s libanskim Hezbollahom kako bi odvratio pažnju svijeta od zločina koji će se dogoditi u Rafahu u južnom Pojasu Gaze (AFP)

Analitičari i stručnjaci smatraju da je Izrael odlučan da proširi rat s libanskim Hezbollahom kako bi odvratio pažnju svijeta od zločina koji će se dogoditi u Rafahu u južnom Pojasu Gaze ako dođe do kopnene invazije u tom području. Međutim, pojedini smatraju da Izrael nije vojno spreman za sveobuhvatnu konfrontaciju s Libanom, pogotovo ako se uzme u obzir da je Hezbollah mnogo jači od Hamasa.

Nakon što je Izrael napao dublje unutar teritorije Libana, gađajući grad Nabatieh, Hezbollah je odgovorio napadima na grad Safed, koji se nalazi 30 kilometara od granice, kako bi potvrdio da na izraelske napade namjerava odgovoriti istom mjerom, prema riječima vojnog stručnjaka, brigadnog generala Mohameda Abbasa.

Tokom gostovanja u emisiji Al Jazeere ”Gaza… Šta dalje?”, Abbas je rekao da je Hezbollah izveo relativno dublji napad u posljednjem slučaju kako bi poslao poruku da će odgovoriti jednakom mjerom na bilo kakav razvoj događaja u izraelskim operacijama.

Abbas smatra da će, u slučaju bilo kakvog izraelskog širenja rata, “Hezbollah odgovoriti na odgovarajući način, kao što je to rekao i generalni sekretar stranke Hassan Nasrallah”.

Izrael, možda, neće pokrenuti kopneni rat u Libanu, no mogao bi pribjeći dodatnim zračnim napadima, ali će čak i oni “biti dobro sračunati zbog straha od odgovora otpora, posebno nakon što je Gvozdena kupola probijena do Safeda”, kazao je.

Izrael nije spreman

U tom kontekstu, stručnjak za izraelska pitanja dr. Muhannad Mustafa, rekao je da Izrael nije vojno spreman da uđe u opći rat s Hezbollahom. Smatra da je to bilo moguće na početku rata u Gazi, ali da sada to više nije tako lako.

Mustafa je naglasio da sve izraelske prijetnje širenjem rata nisu ništa drugo nego pokušaj odvraćanja Hezbollaha jer je, prema njegovom mišljenju, sposobnost Izraela da vodi rat uveliko oslabila.

U praksi, kaže Mustafa, uklanjanje Hezbollaha sjeverno od rijeke Litani ”nikada se neće dogoditi diplomatskim putem, a njegovo uklanjanje vojnim putem zahtijeva totalni kopneni rat, za šta Izrael trenutno nema mogućnosti”.

Mustafa smatra kako je Izrael “svjestan da će biti mnogo teže proglasiti totalni rat s Libanom nego s Gazom jer su Hezbollahove sposobnosti mnogo veće od Hamasovih”.

Dodao je da bi svaki kopneni rat u Libanu koštao Izrael 30 milijardi dolara, prema zvaničnim izraelskim podacima. Pored toga, svakodnevno bi bio izložen napadima 1.500 projektila, a 800.000 Izraelaca, što predstavlja 20 posto radne snage, bili bi prisiljeni da prestanu raditi.

Mustafa je, također, istakao da ”samo 20 posto Izraelaca vjeruje da će se stvari s Hezbollahom rješavati vojnim putem, jer većina njih zna da to nije Hamas”.

Smatra da je Izrael namjeravao otvoriti front na sjeveru paralelno s početkom rata u Gazi, ali da je taj pokušaj propao. Potvrdio je to i član izraelskog ratnog kabineta Gadi Eisenkot, koji je rekao da je sprečavanje izbijanja ovog rata jedno od njegovih postignuća unutar ratnog kabineta.

Izrael zbog toga “pokušava zadržati vojne operacije protiv Hezbollaha na određenom nivou kako bi potkopao njegove sposobnosti i vratio doseljenike u naselja koja se nalaze na granici”, kaže Mustafa.

Mustafa smatra da Tel Aviv “pokušava natjerati Hezbollah da plati određenu cijenu vršeći napade njegove vođe i vojnu strukturu i udaljavajući ga što je moguće više od granica. Međutim, svjestan je da Washington odbija širenje sukoba s Libanom i da nije spreman za ovaj rat.”

Neizbježan rat

S druge strane, Liqaa Maki, viši istraživač u Al Jazeerinom Centru za političke studije, smatra da je “dolazak na rub ponora stalna politika između Hezbollaha i Izraela, ali da je ona uvijek bila unutar određenih granica”. Napominje da napad na Rafah ”nije u suprotnosti s mogućnošću proširenja operacija ili možda pokretanja totalnog rata s Libanom”.

Maki vjeruje da će napad na Rafah dovesti do velikih gubitaka civilnih života, pa će Izrael pokušati odvratiti pažnju svijeta od onoga što namjerava učiniti tamošnjem stanovništvu time što će otvoriti front u južnom Libanu.

Također, ono što se dešava u Rafahu, smatra Maki, vjerovatno će biti mnogo slabije u odnosu na dešavanja u centralnom i sjevernom dijelu Pojasa Gaze. Prema tome, neće zahtijevati veliku vojnu snagu, što pruža priliku za mobilizaciju vojske na granicama Libana.”

Imajući to na umu, libanski front će služiti za ”odvraćanje pažnje”, smatra Maki. Ističe da Izrael neće odvratiti Hezbollahovo bombardiranje ciljeva dublje unutar njegove teritorije, ali da će to povećati strahove Sjedinjenih Američkih Država i Izraela, koji se slažu da je neophodno poraziti i Hamas i Hezbollah. Amerika neće prihvatiti prisustvo bilo koje sile koja predstavlja prijetnju Izraelu u regionu.

Izvor: Al Jazeera