Hezbollah: Izrael će se suočiti s odmazdom

Hezbollah kaže da njegove rakete, također, odvraćaju Izrael od šire ofanzive na Liban.

Fadlallah je rekao da Hezbollah ima 'legitimno pravo da brani svoj narod i kako neće ustuknuti da učini ono što je potrebno da ga zaštiti' (REUTERS/Mohamed Azakir/File Photo)

Visoki dužnosnik Hezbollaha i član parlamenta Hassan Fadlallah rekao je u četvrtak da će se Izrael suočiti s odmazdom nakon što je u dva napada na južni Liban prethodnog dana ubijeno deset civila, od kojih su polovina djeca.

“Neprijatelj (Izrael) će platiti cijenu za ove zločine”, rekao je Fadlallah Reutersu, na pitanje o reakciji moćne oružane grupe koju podržava Iran na najsmrtonosniji dan za civile u Libanu otkako su počela neprijateljstva duž njegove južne granice, prenosi Fena.

Hezbollah je razmjenjivao vatru više od četiri mjeseca s izraelskom vojskom u znak podrške svom palestinskom savezniku Hamasu, u ratu protiv Izraela.

‘Pravo na odbranu’

Hezbollah kaže da njegove rakete, također, odvraćaju Izrael od šire ofanzive na Liban.

Izraelski napadi u srijedu uslijedili su nakon što je u granatiranju vojne baze na sjeveru Izraela ubijen jedan vojnik. Hezbollah nije preuzeo odgovornost za taj napad.

Fadlallah je rekao da Hezbollah ima “legitimno pravo da brani svoj narod i kako neće ustuknuti da učini ono što je potrebno da ga zaštiti” i insistirao da Izrael zaustavi svoj rat u Gazi.

Prelazni premijer Libana Najib Mikati je, također, naložio ministru vanjskih poslova Abdallahu Bou Habibu da podnese novu pritužbu Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda zbog udara koji su uzrokovali žrtve u srijedu.

Izvor: Agencije