Eskalacija između Hezbollaha i Izraela: ‘Pravila sukoba su jasna i nema uvlačenja u otvoreni rat’

Vojni i strateški stručnjak, general-major Fayez al-Duwairi kaže da međunarodni akteri ne dozvoljavaju širenje sukoba između Hezbollaha i Izraela.

Vojni stručnjak je istakao da postoji velika razlika u sposobnostima Hezbollaha i Hamasa (Al Jazeera)

Na frontu između Libana i Izraela zabilježena je eskalacija nakon što su napadnute izraelske vojne baze u blizini grada Safeda. Uskoro je uslijedio i odgovor izraelske vojske koja je bombardirala gradove Al-Suwanah i Adshit u južnom Libanu, a jedan od napada je izveden i na područje Jabal al-Rayhan.

Govoreći o toj eskalaciji, vojni i strateški stručnjak, general-major Fayez al-Duwairi, rekao je da su pravila borbe između libanskog Hezbollaha i izraelske okupacije i dalje jasna i da se stvari drže pod kontrolom, uprkos pozivima ekstremne desnice da se krene u otvoreni rat.

Al-Duwairi je dodao da međunarodni akteri ne dozvoljavaju širenje sukoba, a to ne želi ni američka administracija.

Istakao je da obje strane u sukobu imaju vrlo precizne računice, jer ”nijedna od njih ne želi biti uvučena u otvoreni rat, te radije biraju opciju eskalacije koja će pratiti nivo eskalacije suprotne strane”.

Al-Duwairi je istakao da su politički, ekonomski i društveni uslovi u Libanu teški, “zato Hezbollah nije otvorio zajednički front i ušao u rat jer je morao voditi računa o strateškim i drugim pitanjima koja se odose na domaću scenu u Libanu”, za razliku od grupe Husi, koja je izložila sve svoje karte u ratu u Gazi.

Velika razlika između Hezbollaha i Hamasa

Vojni stručnjak je istakao da postoji velika razlika u sposobnostima Hezbollaha i Hamasa. Hamas je godinama pod opsadom, dok Hezbollah ima otvoren put za snabdijevanje, ”a njegove raketne sposobnosti su znatno veće kao i njihova učinkovitost.”

Otkriva da Hezbollah posjeduje rakete koje pokrivaju ciljeve na cijelom području okupirane Palestine, a u stanju su dosegnuti luku Eilat. Dodaje da Hezbollah ima rakete teške 500 kilograma, kao i precizne rakete koje treba uzeti u obzir zajedno s raketnim kapacitetima Irana koji ga opskrbljuje onim što mu je potrebno.

Kada je riječ o broju raketa koje posjeduje Hezbollah, Al-Duwairi je otkrio kako izvještaji govore da ih je više od 150.000 te da ima i proizvodne kapacitete. Podsjetio je da su izraelski napadi često usmjereni na planinska područja u Siriji gdje, prema njegovim riječima, ciljaju radionice za proizvodnju ili razvoj raketa.

Naglasio je da se vojna napetost na sjevernom frontu Izraela može posmatrati kao dio akcije i reakcije nakon 7. oktobra prošle godine, jer je prolazila kroz periode eskalacije, a potom i relativnog zatišja, zavisno od vrste ciljeva koji se gađaju.

Dodao je da je eskalacija u početku bila u rasponu od pet kilometara, zatim se povećala na osam, dok nije dosegnula 20 kilometara, a trenutno je još unutar ovog geografskog raspona.

Izvor: Al Jazeera