Američki zvaničnik u neprijatnoj situaciji zbog pitanja o odgovornosti Izraela za obnovu Gaze

Glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller kaže da će zemlje regije učestvovati u obnovi Gaze, ali da očekuju nešto zauzvrat od Izraela.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller (AP)

Odgovarajući na neugodno pitanje novinara o tome hoće li će Sjedinjene Američke Države tražiti od Izraela da obnovi Pojas Gaze, kao što to traže od Rusije u slučaju Ukrajine, glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller je rekao da su zemlje u regiji izrazile spremnost da učestvuju u obnovi Pojasa Gaze.

Jedan od novinara je upitao Milera: “Vi kažete da Rusija mora platiti štetu koju je nanijela Ukrajini. Odnosi li se to i na Izrael i hoće li snositi troškove razaranja koje je izazvao u Gazi?”

“Ono što smo čuli je da su zemlje u regiji izrazile spremnost da učestvuju u obnovi Gaze, pri čemu ne mislim na Izrael, već na druge zemlje koje će učestvovati kroz finansijsku i političku podršku”, odgovorio je Miller.

‘Još smo na početku puta’

Nakon što je ponovno upitan o odgovornosti Izraela za obnovu, američki zvaničnik je rekao: ”Još smo na početku puta i trenutno smo daleko od njegovih prvih koraka”, na šta je novinar odgovorio: ”Isto važi i za Ukrajinu, jer tamo rat još nije završen”.

“Još jednom, nismo došli do te faze u ovim razgovorima”, odgovorio je Miller.

Izraelski rat u Gazi ušao je u peti mjesec, ostavljajući za sobom ogromna razaranja i humanitarnu katastrofu bez presedana, prema Ujedinjenim narodima, što je dovelo do toga da se Tel Avivu sudi za “genocid” pred Međunarodnim sudom pravde prvi put od njegovog osnivanja.

U Kairu je u utorak održan sastanak na kojem se razgovaralo o primirju u Pojasu Gaze i razmjeni zarobljenika. Sastanku su prisustvovali i direktor Centralne obavještajne agencije (CIA) William Burns, šef Mossada David Barne, sheikh Mohammed bin Abdulrahman al-Thani, katarski premijer i ministar vanjskih poslova te egipatski zvaničnici.

Izvor: Al Jazeera